Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.
Önkormányzati választás 2019.
Főopolgármester-választás állása 92.19%-os feldolgozottságnál
50,62%
KARÁCSONY GERGELY
44,29%
TARLÓS ISTVÁN
4,44%
PUZSÉR RÓBERT
Jelenleg esélyes budapesti polgármesterek
kormánypárti
9
ellenzéki
14
Feldolgozottság: 90.74%
Jelenleg esélyes megyei jogú városok polgármesterei
kormánypárti
13
ellenzéki
10
Feldolgozottság: 99.96%
Kattints ide a részletekért!

„Nem találja” az ügyészség Jávor Benedek Elios-ügyben tett feljelentését

Tegnap röppent fel a hír, hogy a magyar kormány kiveszi az Európai Bizottságnak leadandó számlacsomagból az Elios-által végzett közvilágítási projektek számláit, vagyis lemond azok uniós finanszírozásáról. Ezzel a kormány érdemben elismeri, hogy nem volt minden rendben az évekig a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozó cég tenderei körül.

A rendellenességekre az EU csalás elleni hivatala, az OLAF hívta fel a figyelmet, azt állítva, hogy a közvilágítási projektekben szervezett módon történhetett csalás, az állami szervek együttműködése mellett. Az esetleges hatósági bűnpártolás ügyében tett feljelentést ismeretlen tettes ellen tavaly Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője, ám a Központi Nyomozó Főügyészség most „nem találja” a feljelentést. Jávor érdeklődésére az ügyészségen sem az ügyszám, sem a feljelentő neve, sem az Elios név alapján nem tudtak ráakadni a felejelentésre

Az információt közlő Népszava szerint ez egy újabb lépés, amellyel a kormányzat megpróbálja kimenteni a csalás gyanújába keveredett Tiborczot: a tegnapi döntéssel azt érték el, hogy az EU-nak ezentúl ne lehessen jogalapja az ügyben vizsgálódni, az elveszett feljelentés pedig a hazai bűnüldöző szervek esetében lehetetleníti el a nyomozást.

Mint ismeretes, az ügyészség korábban már „bűncselekmény hiányára” hivatkozva lezárt egy LMP-s feljelentésre kezdeményezett nyomozást, amely az Elios és a közvilágítási pályázatokat kiírok közötti összejátszást és összeférhetetlenséget lett volna hivatott vizsgálni.

Az Elios-ügyben nyilatkozott a Népszavának Ingeborg Gräßle, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának elnöke is, aki elmondta: a kormány döntése, miszerint nem adja le az Elios-tenderek számláit Brüsszelnek, „megoldja az Európai Unió problémáját, de a magyar adófizetőkét nem.” Gräßle itt arra utal, hogy az EU-nak innentől nincs illetékessége vizsgálódni, hiszen az Elios-projektekre elköltött pénz már nem EU-s forrásokból érkezik, a 13 milliárd forintos kárt azonban a magyar adófizetőknek meg kell fizetniük.

„Minden magyar állampolgár, csecsemőtől aggastyánig, beleértve a hajléktalanokat és a legszegényebbeket, 1300 forinttal támogatja meg az Orbán-Tiborcz-család saját lábát. És ez csupán egyetlen elcsalt program” – írta ezzel kapcsolatban blogján Jávor Benedek.

Az Elios által felszerelt új köztéri lámpákkal kapcsolatban nagyon sok lakossági elégedetlenségről számolt be a sajtó az elmúlt időszakban, legtöbbször a gyenge fénykibocsátást róják fel az emberek. A 444.hu épp tegnap írt arról, évek óta panaszkodnak a pécsiek arra, nem adnak elég fényt azok az Eliosos lámpák, amelyek alatt a napokban gázolás miatt életét vesztette egy 67 éves nő.

Címlapkép: Orbán Viktor/ Facebook
Olvass tovább!