Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hét tanácsadó cég is érintett az Elios-ügyben, ennyi bőven elég a bűnszervezet vádjához

Ez a cikk több mint 6 éves.

A 24.hu újabb cikkben tárta fel az Európai Unió csalásellenes hivatala, az OLAF jelentésének részleteit az Elios Zrt. 2009 és 2014 között megnyert közbeszerzéseiről, melyből kiderül, hogy pontosan mely cégek és magánszemélyek azok, akik Tiborcz Istvánon kívül érintettek az ügyben.

A jelentés szerint a csalás szervezőjét nem az önkormányzatoknál kell keresni, hanem a beszerzésekben közreműködő tanácsadó és előkészítő cégekben. Összesen hét cég érintett az ügyben, közöttük rengeteg összefonódás van magánszemélyek szintjén is.

Az OLAF az ELios 35 nyertes, uniós támogatásból megvalósult közvilágítási projektjét vizsgálta, melyből a cégnek 15 milliárdos bevétele származott. Az Elios elődjét Orbán Viktor veje, Tiborcz István alapította 2009-ben, 2010-ben az akkor még Simicska érdekeltségébe tartozó Közgép leányvállalata lett a cég többségi tulajdonosa, ekkor Tiborcz kilépett a tulajdonosok közül (de igazgatótanácsi tag maradt). Később újra tulajdonos lett, majd 2015 áprilisában hagyta el az Eliost. Tehát Tiborcz az OLAF által vizsgált beszerzések idején végig jelen volt a cégben, de korábbi – és jelenlegi – üzlettársának, Hamar Endrének a cége is szinte az összes nyertes projektben közreműködött.

  1. Sistrade Kft.

    A Hamar Endre által vezetett és tulajdonolt cég 22 projektben segédkezett az Eliosnak az előkészületekben, leginkább energetikai tanulmányokat és műszaki tanulmányterveket készített.
    Hamar 2013 januárja és 2014 áprilisa között egyszerre volt a Sistrade-ban és az Eliosban tulajdonos, tehát a Sistrade részvétele a projektek előkészítésében emiatt összeférhetetlen.

  2. Eupro Projektmenedzsment Kft.

    Az Eupro kilenc projektben vett részt, melyeknél projektmenedzsment-szolgáltatatást nyújtott. Hamar Endre ennél a cégnél is érdekelt, mivel 2013 áprilisa és 2014 áprilisa között itt is tulajdonos volt.

  3. Tender-Network Kft.

    A Tender-Network 13 projektben adott tanácsot, az előkészítésben és a projektmenedzsmentben segédkezett. Előfordult, hogy a cég egyszerre volt az Elios projekttanácsadója és Hódmezővásárhely projektmenedzsere is.

  4. INS Energia Kft.

    Az INS 28 beruházásnál adott tanácsot, a cég tulajdonosa Imrovicz András volt, aki az előkészítő tanulmányokban a számításokat auditáló energetikai szakember volt. A Direkt 36 még 2015-ben írt cikket arról, hogyan dolgozott össze Imrovicz, a Sistrade és a Tender-Network az előkészítő tanulmányok megírásában és ellenőrzésében.

  5. Közbeszerzési és Beruházási Tanácsadó Kft.

    15 projektnél adtak közbeszerzési tanácsokat, melynek révén az Elios 11 önkormányzati tenderen legalább 3,2 milliárd forintnyi megrendelést nyert.

  6. SMVH Energetika Kft.

    22 projektben vett részt, általában az Elios alvállalkozójaként, de volt, hogy versenytársként. Az SMVH és más cégek ugyanazon a számítógépen készítettek indikatív ajánlatokat, melyek arra voltak hivatottak, hogy az önkormányzatok felé a költségbecslést igazolják.

  7. Tungsram-Schréder Zrt.

    A legnagyobb nyereséget hozó hódmezővásárhelyi projektnél volt az egyik pályázó az Elios (akkor még ES Holding) mellett, később pedig a projekt alvállalkozója lett. Ezt a szabad verseny elve tiltja, ahogy a hu korábbi cikkében írta: „a szabad verseny elve megtiltja, hogy egy korábbi versenytárs legyen a pályázat nyertesének alvállalkozója”.

Ennyi cég és magánszemély együttműködése már bőven elég lenne a bűnszövetkezet vagy bűnszervezet vádjának megállapításához, amit ugye az OLAF-jelentés meg is tesz. Az OLAF ezen kívül azt tanácsolja, hogy az összeférhetetlenség alapján az Európai Bizottság 100 százalékos támogatásmegvonást rendeljen el, azaz az Elios-beruházásokra adott 13,1 milliárd forintnyi támogatás visszafizetését.

(24.hu) (Kép:Direkt36)