Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rendőrség újra nem talált semmi gyanúsat az Elios-tenderek körül

Ez a cikk több mint 5 éves.

Még márciusban tett feljelentés az ügyészségen Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője a korábban Tiborcz Istvánhoz köthető Elios Zrt. által elnyelt uniós pályázatok kapcsán. Jávor törvénytelen versenykorlátozó lépések miatt tett feljelentést – hasonló gyanúk, konkrétan tiltott kartellezés miatt április elején az Európai Bizottság is rajtütésszerű ellenőrzést tartott az Eliosnál és négy másik cégnél.

Mint Facebook-oldalán Jávor írja:

„[m]ég márciusban hívtam fel a figyelmet arra, hogy az Elios közbeszerzési eljárásai során csak elbábozták a versenyt, valójában a tenderekben részt vevő cégek összejátszottak egymással, Tiborcz István megsegítse érdekében.”

Az EP-képviselő szerint ahol az Európai Bizottság törvénytelenségeket szimatol, ott a magyar hatóságok semmi látnivalót nem találnak. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem is válaszolt a bejelentésére, a rendőrség pedig a napokban küldte meg határozatát, amelyből kiderül, „bűncselekmény gyanúja hiányában” újfent elutasítják Jávor feljelentését.

Jávor azt írja, hogy a rendőrség úgy érvelt,

„mivel a vesztes cégek később az Elios alvállalkozóiként tűntek fel, és szerintük ez kizárja, hogy amikor egymással szemben indultak, akkor versenykorlátozó magatartást tanúsítottak volna. Meg egyébként is, korábban már vizsgálták az ügyet, és nincs törvénysértés, pont. Csak hát amit kizáró okként hoznak fel, az éppen bizonyítéka lehet az összejátszásnak!”

Mint ismeretes, az EU csalás elleni hivatal, az OLAF már évekkel ezelőtt vizsgálódott az egy időben Orbán Viktor vejéhez köthető Elios uniós pénzből megvalósult közvilágítási projektjeivel kapcsolatban. A 2009 és 2014 között megnyert 35 közbeszerzésnél az OLAF nyomozása szervezett bűnözés és nagy értékben elkövetett csalás gyanúját alapozza meg.

Az OLAF által feltártak alapozták meg a kartellezés gyanúját is, hiszen több olyan céget azonosítottak, melyek egy-egy kiírásnál felülárazott vetélytársként indultak az Eliosszal szemben, hogy annak ajánlata kedvezőbb színben tűnhessen fel.

A magyar hatóságok korábban már többször is visszautasították az Elios elleni eljárás megindítását, minden alkalommal bűncselekmény gyanújának hiányára hivatkozva.

Címlapkép: Orbán Viktor/ Facebook