Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elios-ügy: Tiborcz nagyot kaszálhatott, a vidéki fideszesek pedig szívnak

Ez a cikk több mint 6 éves.

A 24.hu-nak hála, az elmúlt napokban megtudhattuk, miket derített ki az EU csalás elleni hivatala (OLAF) Orbán Viktor vejének egykori cégéről. És a kép igen lesújtó: szervezett bűnözés és nagy értékben elkövetett csalás gyanúját alapozza meg a 35 közvilágítási projektet vizsgáló OLAF-jelentés.

Mivel fideszes VIP, Tiborcz István érintettsége is vaskosan felmerül, a kormánykommunikáció megpróbálja az egykori fideszes oligarchára, Simicska Lajosra hárítani a felelősséget. Csakhogy a 24.hu legfrissebb cikke újfent bizonyítja, hogy a 35 vizsgált és problémásnak talált projektből mindössze három esett arra az időre, amikor Simicska Közgépe ellenőrizte az eredetileg Tiborcz által alapított céget.

Forrás: Orbán Viktor/ Facebook

A Közgép 2013. július 3-ig valóban 56 százalékos részesedéssel rendelkezett az Elios-ban, ám Tiborcz még ebben az időben is az igazgatóság tagja maradt. És nyilvánosan elérhető források, például Lázár János egy tavalyi megszólalása is bizonyítja, a fiatalember ebben az időben is aktívan részt vett a cég ügyeiben. Mindenesetre 2013 közepén, nem sokkal Tiborcz és Orbán Ráhel esküvője előtt, az Elios tulajdonosi jogai visszakerültek a két alapítóhoz: Tiborcz Istvánhoz és Erdei Bálinthoz. Jobban mondva, két másik cégükhöz: Tiborcz a Green Investments & Solutions Kft.-vel, Erdei a Green Universe Kft.-vel képviseltette magát tulajdonosként.

Az átadáskor Simicska tömve hagyta az éléskamrát, nem vett ki osztalékot a cégből, mindent a régi-új tulajdonosoknak hagyott.

Egy évvel később az Elios 470 millió osztalékot fizetett ki Green Investments & Solutions Kft.-nek, tehát annak a cégnek, amelyen keresztül Tiborcz az Elios-ban lévő tulajdonosi jogait gyakorolta. A kifizetés padlássöprést jelentett az Eliosnál, még a korábbi eredménytartalékból is átraktak 24 milliót a nyereséghez, amiből az osztalékot kifizették. Újabb egy évvel később, 2015-ben már a 972 milliós nyereséget könyvelhetett el az Elios, és ezt az összeget is kifizették osztalékként.

Hogy ezekből az összegekből konkrétan mennyi landolt Tiborcz István zsebében, azt nem tudjuk pontosan, hiszen 2015-ben, a sorra érkező tényfeltárások miatt eladta a Green Investments-et a Várkert Bazár elhúzódott felújításából ismert Paár Attila egyik vállalatnak. A vételár nem ismert, de minden bizonnyal Tiborcz jó nagyot kaszált egy ilyen jövedelmező cég eladásán.

Az OLAF-jelentés kiszivárgása komoly fejfájást okozhat a Fidesznek, hiszen ilyenkor a hatalmi gépezet több ponton is elkezd recsegni.

Hétfőn derült ki például, hogy a pártközpont komoly fejmosást végzett a zalaegerszegi Fidesznél, amiért a párt hat önkormányzati képviselője múlt szerdán megszavazta, hogy a város kérje ki a kormánytól a Tiborcz István cégeivel kapcsolatos OLAF-jelentést, melyben a zalaegerszegi közvilágítás cseréjéről is szó esik. A fejmosás után, múlt csütörtökön a testület vissza is vonta a döntést, de ellenzéki képviselők szerint ez nem törvényes.

Gondok akadtak az MTI-nél is: az LMP egy közleményt szeretett volna lehozni, de a hírügynökség megtagadta a közlést. Pedig a szövegben a miniszterelnöki vő csak T. Istvánként szerepelt. Az LMP egyébként azt tudatta volna a nyilvánossággal, hogy törvénymódosítást kezdeményeznek, mely értelmében, ha

„egy cégről kiderülne, hogy visszaélt az EU-s támogatásokkal, és a vizsgálatok után Magyarországnak pénzt kell emiatt visszafizetnie, akkor a cég tulajdonosa lenne köteles a visszautalt pénznek megfelelő illetéket kifizetnie a magyar költségvetésbe.”

Márpedig az Elios szabálytalanságai miatt az OLAF épp 13 milliárd forintos bírság kiszabását javasolja, amelyet az LMP-s módosítás hiányában valószínűleg a magyar adófizetőknek kellene kifizetniük az unió felé.

Címlapkép: Orbán Viktor/ Facebook