Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szervezett bűnözésben is érintett lehet Orbán vejének egykori cége

Ez a cikk több mint 6 éves.

A kormány nem akarja nyilvánosságra hozni az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) jelentését, amely az Elios Zrt. által megnyert közvilágítási pályázatokat vizsgálta – pedig anno a 4-es metrót érintő jelentést készséggel megosztották a nagyközönséggel. A 24.hu-nak most mégis sikerült megszereznie a dokumentumot, amelyből kiderül, a 2015-ig Tiborcz István érdekeltségébe tartozó cég esetében a szervezett bűnözés gyanúja is felmerül.

Az OLAF olyan súlyos szabálytalanságokat fedezett fel az Elios 35 közvilágítási projektjénél, hogy 13 milliárdos büntetés kiszabását is javasolja az unió döntéshozó testületeinek.

Forrás: Orbán Viktor/ Facebook

A jelentés szerint a 35 projekt mindegyikében felmerültek rendellenességek, de 17 esetében egyenesen szervezett csalási mechanizmusokat fedeztek fel a vizsgálatot végzők. A 2012-es pályázati csomagba tartozó projektek esetében úgy írták ki, hogy azoknak csak az Elios tudjon megfelelni: az elterjedt gyakorlattal ellentétben, ezekben az esetekben olyan korábbi LED-világítási tapasztalatokat kértek a pályázóktól, amelyeket csak az Elios tudhatott magáénak.

Ráadásul az összeférhetetlenség gyanúja is felmerül, hiszen a pályázati feltételekre annak a Hamar Endrének is befolyása volt, aki üzlettársa is volt Tiborcznak, ráadásul egy ideig neki is voltak érdekeltségei az Eliosban.

Emellett a jelentés feltárt egy másik csalási mechanizmust is. Az Elios által benyújtott pályázatok jócskán felülárazták a kivitelezés munkaköltségeit azáltal, hogy irreálisan hosszú élettartamot jósoltak a felszerelendő lámpáknak. A használt LED-lámpák élettartama 50-60 ezer világított óra, de az Elios mind 17 pályázat esetében utolsó pillanatban 100 ezerre módosította ezt a számot.

Ezzel a trükkel sikerült papíron lefelé tornázni a beruházások belső megtérülési rátáját, olyannyira, hogy az a versenytársakénál magasabb munkaköltségek mellett is befért a pályázat által előírt felső határ alá.

A bűnszövetkezet gyanúja ennél a trükknél is felmerül, a belső megtérülési rátáka ugyanis Hamar tanácsadó cége és az Elios egyik munkatársa közösen írták.

A jelentés által feltárt esetek a költségvetési család jogi kategóriájával írhatók le, és ha bebizonyosodik, hogy bűnszövetkezetben vagy üzletszerűen követték el, akkor akár 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Az ügyészség bejelentette, hogy az OLAF észrevételei alapján vizsgálatot indít. Orbán Viktor vejének 2015-ig voltak érdekeltségei az Eliosban, 2014-ig pedig Simicska Lajos Közgépe is rendelkezett befolyással a cégben.

(24.hu)

Címlapkép: Orbán Viktor/ Facebook