Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hongkongi tüntetők újra megpróbálják blokkolni a repteret, miután tegnap erőszakosan verte szét őket a rendőrség

Ez a cikk több mint 4 éves.

Annak ellenére, hogy a rendőrség már előzetesen betiltotta a szombatra tervezett tüntetést Hongkongban, a városállam polgárai tegnap újra ezrével vonultak az utcára, a tiltakozás pedig újra erőszakos összecsapásokba torkollt: a tüntetők egy része barikádokat emelt és Molotov-koktélokat dobált a rendfenntartó erők felé, akik könnygázzal és vízágyúkkal válaszoltak. Az este folyamán a rendőrök a metróban gumibotokkal léptek fel a demonstrálók ellen.

A korábbi hétvégék forgatókönyveihez hasonlóan azonban a tiltakozókat nem törte meg ez a fellépés, így vasárnap is újra több helyen kezdődtek demonstrációk. Az epicentrum, ahogy két héttel korábban, újra a város repülőtere körül alakult ki, a tüntetők újra megpróbálják lezárni a létesítményt. Két héttel ezelőtt több mint 1000 járat nem tudott időben elindulni emiatt.

Most a tüntetők rövid időre többször is megbénították a város és a repteret összekötő vasútvonalat, nagyobb tárgyakat dobálva a sínekre, illetve barikádokat emeltek a reptér különböző bejáratainál. Helyi sajtóforrások szerint már legalább tucatnyi gép nem tudott időben elindulni a demonstráció által okozott fennakadások miatt. A reptér felé tartó autósforgalom is akadozik nagyjából 16 kilométeres dugó alakult ki helyi idő szerint délután 5-re.

A rohamrendőrség is megérkezett a helyszínre, ám eddig frontális összecsapásokról nem érkeztek beszámolók.

— SCMP Hong Kong (@SCMPHongKong) September 1, 2019

Vasárnap folyamán több más helyszínen is sor került demonstrációkra. Ezres nagyságú tömeg gyűlt össze például a brit nagykövetség előtt, ahol a tiltakozók azt követelték brit kormányzattól, hogy tekintse semmisnek a városállamot 1997-ben kínai fennhatóság alá helyező brit-kínai nyilatkozatot, és adjon teljes állampolgárságot azoknak a hongkongiaknak, akik az átadás előtt is a város polgárai voltak. A tüntetők ezzel szeretnének védelemre szert tenni Pekinggel szemben, aki szerintük nem tartja tiszteletben a Hongkong autonómiáját garantáló „egy ország, két rendszer” elvet.

A tegnapi nap folyamán lezajlott összecsapások nyomán eddig 41 ember került kórházba, közülük öt férfi állapotát mondják súlyosnak.

A 13 hete tartó hatalmas tüntetéshullámot, amely többször is milliós tömegeket vitt az utcára, az a kiadatási törvénymódosítási javaslat váltotta ki, amely sokak szerint lehetővé tette, hogy politikai menekülteket adjon ki Hongkong Kínának. A hongkongi vezetés a tiltakozások hatására visszavonta a törvényjavaslatot, ám a tiltakozás fókusza gyorsan kiszélesedett és a városállam autonómiájának Kínával szembeni védelmére helyeződött át. Az egykori brit gyarmat 1997 július 1-én került kínai fennhatóság alá, ám megőrizte részleges autonómiáját az „egy ország, két rendszer” elv szerint, így például független igazságszolgáltatással rendelkezik. Az elmúlt években azonban erősödött Peking befolyása, amely már korábbi években is tiltakozásokat váltott ki a városállamban.

Az elmúlt három hónap során a tüntetők betörtek már a törvényhozás épületébe és a városi repülőterét is blokkolták, a kormányzat pedig egyre erősödő megfigyeléssel (az utcára felszerelt „okososzlopokkal”, kamerákkal) és nem ritkán könnygáz bevetésével reagált. A tiltakozások júniusi kirobbanása óta a hatóságok nagyjából hétszáz embert vettek őrizetbe.

A pekingi kormányzat számára a rekordhosszúságú tüntetéshullám megfékezése szimbolikus jelentéssel is bír, ugyanis október elsején ünnepli az állampárt a Kínai Népköztársaság kikiáltásának hetvenedik évfordulóját.

(via South China Morning Post)

Címlapkép: Twitter / bettwty