Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hongkongban újra összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel, utcai harcok alakultak ki

Ez a cikk több mint 4 éves.

Könnygázzal, vízágyúval és kék festékkel kevert vízzel oszlatták a tömeget a hongkongi rendőrök szombaton, amikor újra ezrek vonultak utcára, hogy a kormány lemondását, illetve a Kínával való kiadatási megállapodás ellen tüntessenek.

A tüntetések idestova 13. hete tartanak, és egyáltalán nem látszik, hogy csillapodnának a kedélyek, miközben Kína csapatokat vonultat fel az autonóm Hongkong határán, illetve küld páncélosokat az országba.

A tüntetéshullám, amely többször is milliós tömegeket vitt az utcára, az a kiadatási törvénymódosítási javaslat váltotta ki, amely sokak szerint lehetővé tette, hogy politikai menekülteket adjon ki Hongkong Kínának. A hongkongi vezetés a tiltakozások hatására visszavonta a törvényjavaslatot, ám a tiltakozás fókusza gyorsan kiszélesedett és a városállam autonómiájának Kínával szembeni védelmére helyeződött át.

Az egykori brit gyarmat 1997 július 1-én került kínai fennhatóság alá, ám megőrizte részleges autonómiáját az „egy ország, két rendszer” elv szerint, így például független igazságszolgáltatással rendelkezik. Az elmúlt években azonban erősödött Peking befolyása, amely már korábbi években is tiltakozásokat váltott ki a városállamban.

Az elmúlt szűk három hónap során a tüntetők betörtek már a törvényhozás épületébe és a városi repülőterét is blokkolták, a kormányzat pedig egyre erősödő megfigyeléssel (az utcára felszerelt „okososzlopokkal”, kamerákkal) és nem ritkán könnygáz bevetésével reagált. A múlt hét elején pedig a Hongkong melletti területen felvonult a kínai hadsereg – vélhetően azért, mert Peking arra számított: komolyabb, katonai beavatkozásra lehet szükség a tüntetők ellen.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, múlt hét szombaton legutóbb újra ezrek vonultak Hongkong utcáira, hogy a város autonómiájáért és a hatóságok megfigyelési technikái ellen tüntessenek, a demonstráció pedig erőszakossá változott, a rendőrség könnygázzal oszlatta fel a tömeget. Ez azonban nem rettentette meg a tiltakozókat, akik vasárnap délutánra rendezték soraikat és újra kimentek az utcára.

A többezer emberből álló békés menet mellett demonstrálók csoportjai több helyen is utcai barikádokat emeltek, és utcaköveket, illetve Molotov-koktélokat dobáltak a rendfenntartó erők felé. Utóbbiak válaszként előbb könnygázt, majd vízágyút is bevetettek. A tiltakozók egy része egy plázában barikádozta el magát, de helyi idő szerint este hét körülre az utcák jelentős részéről a rendőrök kisöpörték a tüntetőket.

 

Ryan Ho Kilpatrick 何松濤@rhokilpatrick

In a new first I just got hit by a brick thrown by protesters at police through the smoke.

Beágyazott videó

Ryan Ho Kilpatrick 何松濤@rhokilpatrick

It is urban warfare in Tsuen Wan right now. Tear gas, rubber bullets, petrol bombs, bricks and more.

Beágyazott videó

1 860 ember beszél erről

A barikádokat főként utcán található vaskerítésekből és forgalomszabályozó elemekből rakták össze a tiltakozók, de ledöntöttek több arcfelismerő kamerával ellátott „okososzlopot” is, amelyeket a tüntetők megfélemlítésére használnak a hatóságok.

Most pénteken több aktivistát és három törvényhozási képviselőt is letartóztatott a hongkongi rendőrség, ami tovább tüzelte a kedélyeket.

A tüntetők legutóbbi taktikája a vezetők nélküli „vízszerű” szerveződés, amelynek lényege, hogy folyamatosan mozgásban maradnak, végigvonulva utcákon és tereken, blokád alá vonva csomópontokat, miközben azonosítható (és így letartóztatható) szervezők nincsenek. A demonstrálók kézjelekkel kommunikálnak egymással.

A Mércén hétfőn Kemecsei Virág írt elemző cikket a tüntetésekről.

(Reuters)