Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sikerült betörniük a tüntetőknek a hongkongi törvényhozás épületébe

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés 17:05 – 5-6 óra folyamatos tülekedés után a kiadatási törvény ellen tiltakozók egy csoportjának sikerült betörniük a törvényhozás épületébe, miután már magyar idő szerint délelőtt (Honkongban kora délután) többször is betörték az épület ablakait.

Ezzel párhuzamosan a hatalmas tiltakozó menet vonult végig a város utcáin, a rendőrség 190 ezres tömegről beszélt, de az ellenzéki szervezők szerint a demonstrálók száma meghaladta a félmilliót is. Az ellenzék a kiadatási törvény visszavonását, a kormányzó lemondását, a hetek óta tartó tüntetések során bebörtönzöttek szabadon bocsátását, illetve a rendőri erőszak kivizsgálását követelik.

Korábban írtuk:

Nagy feszültségek közepette zajlik Hongkongban a városállam kínai fennhatóság alá történő 1997-es visszatérésének ünnepélyes évfordulója. A reggel folyamán tüntetők ezrei zárták le a város három legfontosabb főútvonalát, és blokád alá vették a törvényhozás épületét is.

Ezzel párhuzamosan a hivatalos ünnepség szervezői arra kényszerültek, hogy a zászlófelvonást ne kültéren tartsák meg, hanem a közeli konferencia-központban, a hongkongi kormányzó, Carrie Lam beszédét azonban így is ellenzéki politikusok zavarták meg, lemondásra szólítva fel őt. Az elmúlt hetek több százezres tüntetései miatt a kormányzó mai beszédében jelezte, hogy igyekszik megváltoztatni kormányzati stílusát, és jobban figyelni a lakosság igényeire.

Hétfő délelőtt és kora délután folyamán végig összecsapások történtek a demonstrálók és rendőrök között, utóbbiak paprikasprét és gumibotokat vettek be a demonstrálók ellen. A rendőrség közleménye szerint az összecsapások nyomán már 12 munkatársuk kórházba került. Helyi idő szerint délután 2 körül a tiltakozók egy kézikocsival próbálták betörni a törvényhozás épületének ablakát. Bár egyelőre a rendőrségnek sikerült őket feltartóztatni, az egymásnak feszülés még mindig tart.

Időközben nagy tiltakozó felvonulásra gyülekeznek az emberek a Győzelmi parkban. Eredetileg ők is a törvényhozáshoz akartak vonulni, de a rendőrség többszöri kérése után a szervezők bejelentették, módosítják a menet útvonalát. Bár a mai megmozdulás feltehetően kisebb lesz, mint a június 16-i, kb egymillió embert utcára vivő felvonuláshoz képest, a szervezők még így is több százezer emberre számítanak.

A rekordnagyságú tiltakozáshullámot az a kiadatási törvénymódosítási javaslat váltotta ki, amely sokak szerint lehetővé tenné, hogy politikai menekülteket adjon ki Hongkong Kínának. Az egykori brit gyarmat 1997 július 1-én került kínai fennhatóság alá, ám megőrizte részleges autonómiáját, így például független igazságszolgáltatással rendelkezik. Az elmúlt években azonban erősödött Peking befolyása, amely már korábbi években is tiltakozásokat váltott ki a városállamban.

(via South China Morning Post, DW.com)

Címlapkép: Twitter / SCMP News