Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rárontottak a hongkongi rohamrendőrök a repülőtéri tüntetőkre, a kínai hadsereg felvonult a határon

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hosszabb felvonulás után ma, magyar idő szerint délután 5 órakor megtámadták a hongkongi Csek Lap Gok repülőtéren ülősztrájkkal tiltakozó és az összes járatot leállító tüntetőket a rohamrendőrök. A tiltakozók és rendőrök között heves harcok robbantak ki. Az összetűzések alatt már több tucat tüntetők tartóztattak le és hurcoltak el.

A mai napon a tüntetők immár másodszorra bénították meg sikeresen a repülőteret tömeges ülősztrájkjukkal, ott minden járatot le kellett mondani, és a reptér be is zárt.

A helyzet eszkalálódása jelzi, Peking egyre komolyabban gondolkodik a komolyabb, katonai fellépésen a kiadatási törvény ellen tiltakozó, több millió hongkongi polgára ellen.

Minderre már a város utolsó brit kormányzója, az 1997-ben a hatalmat a Kínai Népköztársaság hivatalos képviselőinek átadó Lord Chris Patten ma reggel a BBC 4-es rádióadásán figyelmeztetett, „katasztrofális következményei” lehetnek Kína számára.

Közel egy hete szólnak szórványos információk arról, hogy Kína a szokásosnak kissé nagyobb mértékű katonai mozgósítást és csapatösszevonásokat hajt végre az autonóm Hongkonggal határos Sencsen tartományban. Bár kósza hírek ellenére az 1997 óta autonóm városállamnak számító Hongkong tényleges megszállása a napokban nem kezdődhet el, az amerikai Bloombergnek nyilatkozó elemző szerint csak idő kérdése, amíg Pekingnek már nem marad más választása mint a katonai beavatkozás.

Egyelőre csak a Kínai Népi Rendőrség tömegoszlató, militarizált alakulatairól kerültek nyilvánosságra képek, ezenkívül a kínai állami média a mai nap folyamán számos olyan videót és képet publikált, amelyen sencseni utakon, autópályákon és még üres stadionokban is az óriási, felhalmozott harci járművek sora látható, mintegy elrettentésül.

A Kínai Néphadsereg konfliktusban való bevetése a kínai-brit átadási szerződés nyílt megszegésével érne fel, ezért azután Hszi Csin-ping főtitkár és a pártvezetés ezt elemzők szerint egyelőre mindenáron kerülni szeretné. Ehelyett a hongkongi rendőrség mellett jelennek meg a kínai szárazföldön képzett civilruhás „segítők”, akik jóval brutálisabb tömegellenes technikákat használtak, mint az ottani rendőrök.

Ezzel összhangban pedig ugyancsak baljsó jel, hogy az utóbbi napokban a kínai állami média egységesen „terrocselekményekként” kezdte emlegetni a hongkongi tüntetéseket, ezt a jelzőt eddig csak a katonai közigazgatás (és gyakorlati állami terror) alá helyezett Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület muszlim lakossága elleni akciókra használták.

Szakértők szerint azonban Hongkong megszállása még várathat magára, hiszen Hszi sokat kockáztatna egy ilyen lépéssel az egyre eszkalálódó USA-Kína kereskedelmi háború kellős közepén.

Ugyanakkor a Bloombergnek nyilatkozó Kína-szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy ez a megszállás előbb-utóbb de be fog következkni, két okból: egyrészt a szinte teljhatalmú Hszi mindig inkább a politikai megoldások és az elrettentés felé mozdul el a megoldások terén; másrészt pedig október 1-én kezdődnek a Kínai Népköztársaság fennállásának 70.-ik évfordulója alkalmából már régóta tervezett, nagyszabású állami ünnepségek, eddigre pedig minimum követelmény hogy az országban mindenhol helyreálljon a rend.

A Hongkongot fenyegető tragédia, és a katonai beavatkozás tehát csak idő kérdése, főleg ha a tiltakozások olyan erővel eszkalálódnak tovább, mint ma.

Címlapkép: Erin Hale, Twitter