Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kétszázezer hongkongiak ellen uszító kínai fiókot törölt a Twitter

Ez a cikk több mint 2 éves.

Kétszázezer Kínából működtetett felhasználót törölt a Twitter, mivel azok agresszívan terjesztettek hamis információkat a hongkongi válság kellős közepén. A Twitter biztonsági blogjában közöltek 936 főbb „anyafiók” adatait és posztjait is két adatcsomagban, a többi eltávolított fiók ezek pót- és másolórobotjait tartalmazta.

A közösségi médiacég információi szerint, noha a Twitter Kínában blokkolják, ezek, a hongkongi tüntetőket „népellenesnek” és „terroristának” nevező propagandát, manipulált fotókat terjesztő fiókok mégis a Kínai Népköztársaságból fértek hozzá szervereikhez. A közel ezer anyafiók egy jelentős százaléka ugyan ehhez VPN-t, azaz magát más országban lévőnek álcázó proxyt használt, sokan „különengedélyes” kínai IP-címekről szórták a propagandát, ezek a pártállamtól kapott jogosítványok alapján hozzáférhetnek blokkolt szolgáltatásokhoz, így egyértelműen beazonosítható módon kínai állami, biztonsági szervek produkálták a rajtuk lévő tartalmat.

A poszt példákkal illusztrálja, miféle bejegyzéseket sokszorosítottak a robotok a vasárnapi, független források szerint 1.7 milliós hongkongi tüntetés, valamint ezt megelőzően, a múlt heti, végül erőszakba fulladt repülőtéri tiltakozásokkal egy időben:

Az ábrándos elnevezésű „Dream News” Twitter-fiók szerint a hongkongi nép ellen cselekszenek azok, akik a hongkongi parlament munkáját akadályozzák, meg is fenyegeti őket: „a nép érdekei és Sötétségetek ösvénye nem feltétlenül fognak együtt létezni.” / Fotó: Twitter Security

Az egyik fő fiók a „Dream News” nevet viselte, és úgy twittelt a szárazföldi Kínából, mintha a szerkesztők maguk is Hongkongban lennének éppen és a helyi lakosok testi épségét, biztonságát oltalmaznák a radikális tüntetőktől, akikről egy posztban felvetették: talán külföldről fizetik őket:

Fotó: Twitter Security

„A fedett, manipulatív viselkedésnek nincs helye a szolgáltatásunkban” – közölte a tömeges törlés okait a Twitter blogszerzője, hozzátéve, hogy az ilyesmi: „megsérti társaságunk alapelveit, amelyeket felépítettünk. […] elkötelezettek vagyunk amellett, hogy hogy megértsük és felvegyük a harcot ezek ellen a rosszhiszemű felhasználók ellen.”

Mint ismert, a Twittert a Facebookkal együtt 2016 óta nagyon sok politikai bírálat érte amiatt, mert manipulatív és álhírekre épülő tartalmaikat a Brexit- és a Trump-kampány idején nem korlátozták, ezzel pedig – mint azt egy kongresszusi és egy brit parlamenti meghallgatás is megállapította – jelentős mértékben hozzájárultak a tájékoztatás torzulásához nyugati, politikai kampányokban.

A Facebook mindezekre reagálva a májusi EP-választások előtt szigorúbbá tette politikai hirdetési rendszerét, amely egy csöppet átláthatóbb is lett, a pedig a spanyol választási kampány előtt pedig alaposan megnyírták a helyi, szélsőjobbooldali Facebook-fiókok számát a mostani, kínai Twitter-akcióhoz hasonlóan.

A kínai operáció azonban új rekordot döntött azzal, hogy itt már nem több tízezer, hanem több százezer propagandaterjesztő felhasználóval végeztek.

A hongkongi tüntetések nem csökkenő vehemenciával több hónapja tartanak. A tiltakozások eredeti oka az volt, hogy Carrie Lam hongkongi kormányfő olyan törvényt nyújtott be, amely alapján lehetséges lett volna a kínai szárazföldre kiadatni hongkongi körözötteket, ezzel pedig a politikai kritikusok is simán Peking hálójába kerültek volna az autonóm városból.

Lam megígérte a törvény visszavonását, a tiltakozások hevessége azonban nem csökkent, a hongkongi rendőrség pedig számos alkalommal oszlatott könnygázzal és gumilövedékkel is. Ennek ellenére múlt héten a hongkongi repülőtéren kis híján még csúnyábbá válhatott volna a helyzet. A Kínai Kommunista Párt vezetője, Hszi Csin-ping akkor a Kínai Népi Rendőrség és a Kínai Nép Felszabadítási Hadsereg egységeit is felvonultatta az amúgy csak 6000 kínai katonát elszállásoló Hongkong határán, Sencsenben. A katonai egységek azóta is ott állomásoznak.

Címlapkép: Stephen McDonell / Twitter