Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Oroszországban megszállták a korrupcióellenes aktivisták irodáit, befagyasztották a számláikat

Ez a cikk több mint 4 éves.

A még mindig börtönben ülő Alekszej Navalnij Korrupcióellenes Alapjának (FBK) munkatársainál tartott ma házkutatást az orosz ügyészség, és befagyasztotta a szervezet, illetve több magánszemély számláját is.

A független orosz Meduza portál szerint az antikorrupciós szervezet regionális irodáinak bankszámláját és több aktivistájának magánszámláját is befagyasztották a hatóságok, így azokon semmilyen pénzmozgás nem történhet. Navalnij szervezetének szóvivője szerint a hatóság egy állítólagos pénzmosás elleni nyomozás keretében hajtotta végre a befagyasztásokat. Emellett a rendőrség a szervezet három ismert aktivistájánál és magánál a szervezetnél is házkutatást tartott.

A múlt héten indítottak büntetőeljárást az FBK ellen pénzmosás gyanúja miatt. Az orosz hatóságok szerint az FBK alkalmazottai és „annak tevékenységeivel kapcsolatban álló személyek” 2016 eleje és 2018 vége között készpénzt kaptak, úgy, hogy annak illegális eredetéről tudtak. A gyanúsítottak állítólag ezt a készpénzt letétbe helyezték személyi számlájukra, majd átutalták a korrupcióellenes alapítvány számára. A nyomozók szerint az FBK ezzel a rendszerrel durván 15,3 millió dollár támogatást mosott tisztára.

A szervezetnek egyébként az a Ljubov Szobol a jogásza, aki az elmúlt hetekben a moszkvai tüntetések egyik arcává vált. Őt a múlt szombati tüntetés előtt vették őrizetbe, amikor egy taxiba szállt be, hogy elinduljon a tiltakozásra, de azóta szabadlábon van.

Az elmúlt hetekben sorozatosan tartott illegális tüntetéseket az orosz ellenzék az után, hogy a moszkvai választási bizottság szerintük törvénytelen módon nem volt hajlandó a függetlenként induló ellenzéki jelöltek bejegyzésére. Az elmúlt két szombaton tartott nem engedélyezett tüntetéseken tízezrek vettek részt, mindkét tüntetésen több mint 1000 főt tartóztattak le a hatóságok,  a jelentések szerint több esetben is meg nem engedhető erőszakot alkalmazva a tiltakozókkal szemben.

Címlapkép: Kép: Twitter