Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Titkos hangfelvétel szerint Palkovics tavaly még azt ígérte, nem veszik el az Akadémia kutatóintézeteit

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Nincs semmiféle olyan szándék, hogy az Akadémia működési módját bárki megváltoztassa. Nem akarja a minisztérium megmondani a kutatóintézeteknek, hogy mivel foglalkozzanak, nem akarja a minisztérium a kutatóintézetek irányítását átvenni.”

– az Index.hu birtokába jutott, titkos hangfelvétel szerint a Magyar Tudományos Akadémiával folytatott egyeztető tárgyalások korábbi, 2018-as szakaszában még ezt ígérte az MTA vezetőinek Palkovics László innovációs- és technológiai miniszter.

A közel két és fél perces hangfelvétel tanulsága szerint ekkor még Palkovics minden eszközzel megpróbálta az Akadémia tárgyaláson résztvevő vezetőit megnyugtatni afelől, az esetleges reformtervek során a kormány nem kíván beavatkozni az MTA kutatóhálózatának autonómiájába és működésébe.

Sőt, ekkor Palkovics azt is hangsúlyozta, egyáltalán nem akar olyan, más országokban látható modellt Magyarországon, amelynek keretében a kutatóhálózatot az akadémiáról leválasztanák.

A most kiszivárgott hangfelvétellel kapcsolatban az Index.hu a minisztériumot is elérte, ahol kérdésükre, hogy mi lett ezekkel az ígéretekkel, eléggé szűkszavú válasszal szolgáltak:

„A hivatkozott mondatok az egyeztetések elején hangzottak el, azóta a hosszú ideje eredménytelenül zajló folyamatok miatt egyes részleteikben mindkét fél elképzelései módosultak.”

A kezdeti szavakhoz képest 2019 elejétől, az először publikált pályázati tervezetben és a múlt héten a parlamentben benyújtott új akadémiai törvénytervezetben az Innovációs és Technológiai Minisztérium egészen pontosan ezt iktatná törvénybe. Az Országgyűlés fideszes többségű kulturális bizottsága pedig éppen hétfőn fogadta el a törvénytervezet nagyon nagy mértékben Palkovicsék által készített verzióját a parlamenti végszavazást előkészítve.

A törvénytervezet szerint az MTA-nak vagyonát ingyen kellene az újonnan kialakítandó intézetek rendelkezésére bocsátania, a kutatóhálózat kikerülne az Akadémia köztestületének irányítása alól, az új intézetek felügyelőbizottsági delegáltjait a miniszterelnök nevezné ki, csakúgy, mint az elnököt. Az irányító testületben nem lesz minősített többség, tehát a kormánydelegáltak akarata minden esetben érvényesülhet majd, és mindennek fejében az új kutatóintézetek nem pályázati alapon működnek majd, hanem kapnak valamennyi alapfinanszírozást.

A törvény végszavazása a napokban lesz majd az Országgyűlésben, az ellen többféle nemzetközi fórumon és demonstrációkkal is tiltakozott már az MTA vezetése, dolgozói és az őket támogató polgárok is.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás