Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiszivárgott törvénytervezet: a kormány finanszírozhatja az MTA alapvető kiadásait

Ez a cikk több mint 4 éves.

A hét elején írtunk róla, hogy az Index birtokába került egy törvénytervezet, mely szerint a kormány arra kötelezné a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA), hogy a kutatóhálózata mellett a vagyonát is adja át ingyenes használatba, ami lényegében államosítást jelent.

A törvénytervezet szerint elvennék MTA-tól az összes kutatóintézetét, majd azokat kiszerveznék egy újonnan létrehozandó intézménybe, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba, amelynek irányításában meghatározó befolyása lenne a kormánynak:

a tizenhárom fős irányító testületébe hat tagot a kormány, hatot az Akadémia jelöl majd, az elnökét pedig közös javaslat alapján Orbán Viktor fogja kinevezni.

Emellett felállítanának egy úgynevezett Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsot (NTT) is, amelynek elnöke maga Palkovics László lesz, és az összes tagra is ő tehet majd javaslatot.

Az NTT-ben a tervek szerint az MTA-nak csak egy képviselője lesz, viszont ez a testület tehet majd javaslatokat a támogatandó kutatási főirányokra.

Az Abcúghoz most eljutott a törvénytervezet újabb verziója,

mely szerint a központi költségvetésben forrást kell biztosítani „a kutatóhelyek intézményfenntartási kiadásaira, különös tekintettel a közfeladatok ellátásához szükséges szervezeti keretek működtetésének, a kutatást támogató tevékenységek erőforrásigényének, valamint az üzemeltetési, kutatási infrastruktúra működtetésének kiadásaira”.

Vagyis valamiféle alapfinanszírozást mégis kapna az MTA, ettől függetlenül viszont a törvényjavaslat többi része változatlan, vagyis a kutatóhálózatok nem maradhatnak az MTA-nál, és az is a politikán múlhat majd, milyen kutatások végezhetők.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma vasárnap 14 órától újra tüntet a tudomány és az Akadémia szabadságáért. Szerintük

„Palkovics miniszter olyan törvénytervezetet készít elő, amely az MTA közgyűlési határozatainak ellenére önkényesen, szakmai indokok nélkül szakítaná el az Akadémia kutatóhálózatát, az akadémiai vagyont pedig de facto államosítaná.

Ez rablás, a szellemi és anyagi erőforrások kisajátítása.

A minisztérium a kutatóintézeteket új intézményhálózatba terelné, amely kormányzati többségű irányítótestület vezetése alatt működne a jövőben. Ez a lépés a mindenkori kormánytól független akadémiai kutatóhálózat és egyben az autonóm kutatási tevékenység végét jelenti Magyarországon.”

Több akadémiai dolgozó egy kisfilmben is elmondja, miért vesznek részt a vasránapi demonstráción:

A számos szakszervezetet magában foglaló LIGA Szakszervezetek tegnap közleményben állt ki az MTA mellett:

„A kormánynak a Magyar Tudományos Akadémiát és kutatóintézeti hálózatát célzó, a minap nyilvánosságra került átalakítási tervezete az intézeteknél foglalkoztatott munkavállalók gazdasági, szociális érdekeire is hatást gyakorol, jelentős mértékben tovább fokozva a foglalkoztatási körülményeket érintő bizonytalan helyzetet.

Az érintett tudósok és munkavállalók a magyar tudományos élet gerincét alkotják, ezért a LIGA Szakszervezetek meggyőződése, hogy az intézményi struktúra megmaradása a magyar tudomány eredményessége szempontjából kulcskérdés, nemzeti érdek.

Az intézményrendszer bárminemű átalakítása csakis a Magyar Tudományos Akadémia Közgyűlése által elfogadott határozatokkal összhangban, az érintettekkel szakmai párbeszédet folytatva, a tudományos kutatás Alaptörvényben garantált szabadságának tiszteletben tartásával történhet, amelynek során kiemelt figyelmet kell fordítani az érintett tudósok és munkavállalók gazdasági, szociális érdekeire, és a foglalkoztatás biztonságának megőrzésére.”

– írják.

Címlapkép: Mérce fotó