Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újra tüntetnek az MTA-ért vasárnap

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy arról ma reggel az Index értesülései alapján beszámoltunk, augusztus 1-jén erővel venné el a kormány a Magyar Tudományos Akadémiától (MTA) a kutatóintézeteket.

Az MTA-t törvénnyel köteleznék arra, hogy a vagyonát is adja át ingyenes használatba – mindezt a kormány kétharmados többséggel viheti véghez.

Az Index információi szerint az Innovációs Minisztérium az elmúlt hetekben az MTA kizárásával, bármiféle konzultáció nélkül készítette el a kutatóintézeti rendszer teljes átalakítás tervezetét. A törvénymódosítást már a következő napokban-hetekben be akarják nyújtani az Országgyűlésnek (ennek szövege jutott el az Indexhez is). Ennek értelmében elvennék az MTA-tól az összes kutatóintézetét, majd azokat kiszerveznék egy újonnan létrehozandó intézménybe, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba, amelynek irányításában meghatározó befolyása lenne a kormánynak.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma ezúttal sem hagyja szó nélkül a dolgot: június 2-ára (vasárnapra) tüntetést szerveznek.

„Palkovics miniszter olyan törvénytervezetet készít elő, amely az MTA közgyűlési határozatainak ellenére önkényesen, szakmai indokok nélkül szakítaná el az Akadémia kutatóhálózatát, az akadémiai vagyont pedig de facto államosítaná.

Ez rablás, a szellemi és anyagi erőforrások kisajátítása.

A minisztérium a kutatóintézeteket új intézményhálózatba terelné, amely kormányzati többségű irányítótestület vezetése alatt működne a jövőben. Ez a lépés a mindenkori kormánytól független akadémiai kutatóhálózat és egyben az autonóm kutatási tevékenység végét jelenti Magyarországon.

Ne hagyjuk, hogy a tudomány szabadsága (is) elvesszen!”

– áll a felhívásban.

A demonstráció 14.00 órakor a Fővám téren kezdődik, ahonnan közösen vonulnak a tüntetők „a kormány tudományosság elleni intézkedéseinek stációit érintve” az MTA Széchenyi téri székházához.

Címlapkép: Mérce fotó