Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Szegedi Tudományegyetem tanárai kiállnak az MTA mellett

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tanárai és professzorai közös nyilatkozatban állnak ki a Magyar Tudományos Akadémia átalakítását célzó törvénytervezet ellen, melyet Palkovics László innovációs- és technológiai miniszter nyújtott be június 4-én. Ennek értelmében a kormány elvenné és államosítaná a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát és állami keretek közé, egy – döntő részben a kormány által ellenőrzött – testület irányítása alá helyezné azt.

Az SZTE tanárai szerint ez a lépés figyelmen kívül hagyja az MTA Közgyűlése által is támogatott javaslatokat, a jövő legígéretesebb magyar tudósainak, a Lendület kutatócsoportok vezetőinek kérését és számos hazai és nemzetközi tudományos szervezet véleményét.

„Felszólítjuk az ország sorsáért felelősséggel tartozó kormányt és a parlamenti képviselőket, hogy ne támogassák a törvénytervezetet, ne engedjék, hogy a nemzetközi szinten is kiválóan teljesítő, az ország jövője és fejlődése szempontjából kulcsfontosságú akadémiai kutatórendszert ilyen nagy kár érje.” 

– olvasható a 76 egyetemi tanár és professzor által aláírt állásfoglalásban.

Ahogy arról beszámoltunk, a jövő évi költségvetésből már ki is került az MTA kutatóhálózata, és megjelent helyette az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, amely a tervek szerint átveszi majd az MTA összes kutatóintézetét, és amelynek irányításában meghatározó befolyása lenne a kormánynak (a 13 fős irányító testületébe hat tagot a kormány, hatot az Akadémia jelöl majd, az elnökét pedig közös javaslat alapján Orbán Viktor fogja kinevezni.)

Az MTA kutatói és őket támogató diákok nemrég nyílt levelet küldtek az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetőjének, Manfer Webernek, melyben arra kérik a politikust, hogy a néppárti tagságért cserébe gyakoroljon nyomást a Fideszre, hogy vonja vissza az MTA szétverésének tervét.

Lovász László, az MTA elnöke pedig a parlamenti képviselőkhöz intézett levelet a törvénytervezet szerdai vitanapján, azt kérve, ne szavazzák meg Palkovics javaslatát.

Az MTA egy korábbi közleménye szerint amennyiben a szervezet átalakítására vonatkozó törvény tervezetét a jelenlegi formában fogadják el, sérül a tudományos kutatás szabadsága, és Magyarország számára alapvető értékek veszhetnek el.

„Amennyiben a törvényjavaslat jelenlegi formájában kerülne elfogadásra, az MTA szerint sérül a tudományos kutatás szabadsága, és Magyarország számára alapvető értékek veszhetnek el. Az MTA arra kér mindenkit, aki aggódik a tudomány szabadságáért és szimpatizál a Magyar Tudományos Akadémiával, hogy támogassa ügyünket.”

– írják.

Címlapkép: University of Szeged / Facebook