Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Manfred Weber megkapta az MTA kutatóinak nyílt levelét

Ez a cikk több mint 4 éves.

Több mint ezer kutató és diák írta alá azt a nyílt levelet, amelyet Kertész János, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója fogalmazott meg. Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetőjének, és az Európai Bizottság néppárti elnökjelöltjének irodája az RTL Klub számára tegnap megerősítette: Weber megkapta a magyar kutatók által segélykiáltásként megfogalmazott levelet.

A múlt csütörtökön nyilvánosságra hozott dokumentum szerint az Orbán-kormány az alkotmányosságot és a demokratikus elveket letaposó módon próbálja átalakítani a magyar tudományos szcénát. A levél ismerteti a Palkovics László által nemrégiben benyújtott törvénytervezetet, amely az MTA-tól elvenni kutatóintézeti hálózatait és egy külön intézménybe szervezné ki, amelynek vezető testületét fele-fele arányban a kormány és az MTA nevezné ki.

Az aláírók arra kérik Webert, hogy a néppárti tagságért cserébe gyakoroljon nyomást a Fideszre, hogy vonja vissza az MTA szétverésének tervét.

Az RTL Klubnak Kertész János elmondta, szerinte három ok magyarázza a kormányzati terveket: a Fidesz veszélyesnek ítél bármiféle intézményi autonómiát, az MTA kutatóhálózatában több NER-be nem passzoló kutatás is készül, emellett pedig az innovációra fordított uniós források súlya megnövekszik a következő költségvetési ciklusban, így ezekre is rá akarja tenni kezét a kormány.

Az Országgyűlés szerdán kezdi tárgyalni Palkovics László jogszabály-tervezetét, amellyel leválasztaná az Akadémiáról kutatóintézeti hálózatát. Az MSZP képviselői a mai ülésen megpróbálják levetetni napirendről a javaslatot, ám a kétharmados többséggel szemben biztosra vehető a sikertelenség. Az atv.hu időközben arról ír, fideszes források szerint Orbán kitart Palkovics és javaslata mellett, ám „száz százalékosan” nem tudták kizárni, hogy néppárti nyomásra ne tenne engedményeket.

Orbán tervével ellentétben az EP-választások után is domináns szerepben maradtak a centrista erők az EU-ban, így a Fidesznek érdeke fűződik ahhoz, hogy rendezze viszonyát az Európai Néppárttal, amelyben jelenleg felfüggesztették tagságát. A választások után a kormány két olyan intézkedését is visszavonta, amely nagy nemzetközi visszhangot váltott ki: meghatározatlan ideig jegelte a közigazgatási bíróságok bevezetését, illetve nullára csökkentette a reklámadó kulcsát. Sajtóinformációk szerint ezeket a lépéseket a kormány önkéntesen – mintegy előremenekülésképp – hozta meg, nem pedig nyílt néppárti kérésre.

A Fidesz tagságáról egyébként novemberben dönt a Néppárt által kijelölt háromtagú tanács.

Az MTA védelmében legutóbb június másodikán tüntettek, múlt héten pedig Lovász László MTA-elnök ellátogatott a parlament kulturális bizottságának ülésére, ahol azonban a fideszesek kétségbe vonták beszámolója hitelességét, és hazaküldték Lovászt. Az Akadémia múlt heti közleményében újra megerősítette, hogy továbbra is elutasítja a kutatóhálózat leválasztását, az alapfinanszírozás megvonását, az MTA saját vagyona fölötti tulajdonjogának ellentételezés nélküli korlátozását és a tervezet intézményrendszer irányítótestületének kinevezési módját is.

„Amennyiben a törvényjavaslat jelenlegi formájában kerülne elfogadásra, az MTA szerint sérül a tudományos kutatás szabadsága, és Magyarország számára alapvető értékek veszhetnek el. Az MTA arra kér mindenkit, aki aggódik a tudomány szabadságáért és szimpatizál a Magyar Tudományos Akadémiával, hogy támogassa ügyünket” – fogalmazott az Akadémia vezetője.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs