Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem foglalkozik a bíróság Hadházyékkal, mert nem verték őket meg a köztévében

Ez a cikk több mint 4 éves.

Miután mind a Központi Nyomozó Főügyészség, mind a Legfőbb Ügyészség elutasította a közmédia épületében biztonságiak által akadályozott és bántalmazott képviselők feljelentéseit, a TASZ segítségével Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Varju László pótmagánvád-indítványt nyújtottak be a bírósághoz az érintett biztonsági őrök ellen.

Azonban a TASZ közleménye szerint a bíróság egy alkotmánybírósági határozatot és a büntetőeljárási törvényt idézve elutasította a képviselők indítványát – a bíróság szerint a képviselők nem hivatkoztak testi sérülésre vagy becsületsértő bánásmódra, ezért a vádemelésnek nem állnak fenn a feltételei.

A TASZ szerint a bíróság döntése és indoklása azt jelenti, hogy „mivel a képviselőket nem verték meg a biztonsági őrök (nem szenvedtek büntetőjogi értelemben sérüléseket), hanem helyette ráncigálták, taszigálták és kidobták őket, ezért nem élhetnek pótmagánváddal”.

A bíróság emellett érvelésében azt is elmondta, hogy a képviselők nem hivatalos személyként voltak az MTVA épületében, ugyanis a bíróság szerint a képviselőket a közintézményekhez megillető belépési jog „a képviselői tisztség ellátásához, magának az Országgyűlésnek a működéséhez kötődik.”

A TASZ szerint a bíróság ezzel indokolatlanul leszűkíti a képviselői munka fogalmát, azt kizárólag a Parlament épületén belüli tevékenységként mutatja be, miközben a valóság az, hogy be sem juthattak volna anélkül a közmédia épületébe, hogy képviselők lennének, a képviselői munka pedig sokkal összetettebb annál, minthogy azt csak az Országház falain belülre korlátozzuk.

A TASZ közleményében azt írja, Szélnek, Hadházynak és Varjunak továbbra is jogi segítséget és képviseletet nyújtanak, a döntés ellen pedig fellebbezni fognak.

Az ellenzéki képviselők a rabszolgatörvény-ellenes tüntetések alatt, decemberben mentek be a közmédia épületébe, hogy felolvassák az ellenzéki pártok által megírt követeléslistát. Szélt, Hadházyt és Varjut több felvételen is jól láthatóan akadályozták és bántalmazták az épületben dolgozó biztonsági őrök.

A képviselők próbálták jogi útra terelni az ügyet, azonban  a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szerint az MTVA székházban az ellenzéki képviselők viselkedtek agresszívan, a legfőbb ügyészség szerint pedig az országgyűlési képviselők politikai követeléseket akartak beolvasni a köztévében, ezért jogalap nélkül akartak bejutni a szerkesztőségekbe, stúdiókba, és az azokhoz tartozó vezérlőkbe.

Korábban bemutattuk, hogyan dobták ki Hadházy Ákost és Szél Bernadettet a közmédia épületéből, hogyan teszik a földre Varju Lászlót, és Hadházy a történtek után egy újabb felvételt is nyilvánosságra tett arról, hogyan teperik le a biztonsági őrök.