Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Semmit sem tud az Akadémia arról, mit fog vele tenni a kormány

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az MTA vezetői is csupán a sajtóból tájékozódnak a közelgő átalakításról – többek között ezzel kapcsolatban fejezte ki aggodalmát az Akadémia az intézmény hivatalos Facebook-oldalán.

Mint írják, az MTA semmilyen levelet, vagy dokumentumot nem kapott a tervezett átalakításról, az ITM hétfőre ígérte, hogy a szerkezeti átalakításról szóló „dokumentációt” a „véglegesítést követően” megküldi. Kedden délutánra személyes egyeztetést helyeztek kilátásba a minisztériumban.

A bejegyzés szerint az MTA arról sem kapott hivatalos tájékoztatást, hogy a kormány tárgyalta-e az Akadémiát érintő előterjesztést, ilyen dokumentum véleményezésébe ugyanis nem vonták be őket, noha ezt z MTA-ról szóló törvények ezt egyébként előírják.

Az MTA egyelőre cáfolja azt a felröppenő hírt, miszerint a miniszterelnök nevezné ki a kutatóhálózatot irányító testület tagjait, és hogy elvennék az Akadémia vagyonát, vagy hogy megszűnne az MTAtv-ben foglalt alaptámogatás.

„Ezek a pontok ellentétesek lennének azokkal a javaslatokkal is, amelyeket az MTA és az ITM közösen létrehozott munkacsoportjai egyhangúlag tettek.” – szerepel a bejegyzésben.

Mint ismert, az MTA-t a jövőben irányító szervezet tekintetében az Akadémia vezetése egy opciót vitt a május 6-ai közgyűlés elé elfogadásra. Ennek lényege az volt, hogy az akadémikusok, a kutatóhálózat valamint a kormány egyharmad-egyharmad arányban osztoznak a feladaton, ezzel szemben a Palkovics László-féle Információs és Technológiai Minisztérium javaslata szerint a kormány kinevezettjei fele arányban lennének az irányító szervezetben. A közgyűlésen az Akadémia álláspontja az alapfinanszírozással kapcsolatban az volt, hogy szükség van rá a jövőben is.

Címlapkép: Mérce