Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A francia rendőrség közleménye szerint elektromos rövidzárlat miatt gyulladt ki a Notre-Dame

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Notre-Dame hétfő este kapott lángra – a tűzvész felbecsülhetetlen károkat okozott az épület alapszerkezetében, oltás közben pedig egy tűzoltó súlyosan meg is sérült. A templom tetőszerkezete a huszártoronnyal együtt megsemmisült, a harangtornyokat viszont sikerült megmenteni. A többszáz éves épület éppen komoly restaurációs folyamaton ment keresztül, a különböző kegytárgyakat már régen, a tűzvész előtt eltávolították az épületből, így azok is megmenekültek. A hatóságok jelentése szerint baleset történhetett.

Ezek után mind a hazai kormánymédiában, mind a nemzetközi hírekben összeesküvés-elméletek terjedtek el a tűzvész szándékosságáról. Rémy Heitz  párizsi ügyész a kedd déli sajtótájékoztatóján közölte, hogy egyelőre semmilyen jel nem utal szándékosságra.

A rendőrség ma megerősítette az állítást és végre kiderült, mi okozta pontosan a balesetet: elektromos rövidzárlat tehet a tűzvészről.

A francia kormány egyébként azt ígéri, mindenképpen újjáépítik a székesegyházat, az adománygyűjtés jelenleg is folyik. Magyarországról például Szeged ajánlott fel 10 ezer eurót, ami nagyjából 3 millió forintnak felel meg, azok után, hogy a francia város száznegyven évvel ezelőtt őket segítette ki, valamint Székesfehérvár polgármestere, Dr. Cser-Palkovics András is pénzügyi segítséget nyújtott, Debrecen 30 ezer eurót adományozott, a Mazsihisz pedig a magyar zsidóság nevében ajánlott fel ezer eurót.

Címlapkép: pixabay.com