Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz-szimpatizáns médiában is hazugságok terjednek a Notre-Dame leégéséről

Ez a cikk több mint 5 éves.

Miután a párizsi Notre-Dame székesegyházban hétfő esti részleges leégésének pontos okai egyelőre nem tisztázottak, szárnyra kaptak a nemzetközi, majd a hazai médiában is az ilyenkor menetrendszerű találgatások, valamint az összeesküvés-elméletek melegágyául szolgáló videófelvételek is megjelentek.

A katedrálist kis híján elpusztító tűzeset másnapján egy rövid videórészlet terjedt el virálisan a közösségi oldalakon, amelyen az látszik, ahogyan az égő épület egyik tornyának karzatán egy, a homályos felvételen csak nehezen kivehető sárga mellényes alak tűnik fel, a felvételt pedig  leginkább szándékos gyújtogatást implikáló szövegkörnyezetben osztották meg, illetve a szélsőjobboldali fórumokon pedig inkább egy muszlim hívő alakját is meglátták benne.

A Libération nevű francia portál arról számol be, hogy pontosan ugyanezt videót, pontosan ugyanazzal a szöveggel („No workers on the site. But who is it, damn”, vagyis „Az épületben nem dolgozik most senki, akkor mégis ki lehet ez?” ) saját keresésük szerint közel 200 000-szer posztolták a Twitteren.

A portál a spanyol nyelvű internetig fejtette vissza a videó terjedését, szerintük az alábbi tweettel kezdődött minden, mégpedig tegnap este kilenc óra tájt:

A mobiltelefon kamerájával készített felvételen egyébként valóban egy spanyol nyelvű tévé élő adása látható, amint arról a kép alján látható szövegcsík is tanúskodik.

A jelenetet az amerikai CNBC csatorna sokkal jobb minőségű képei teszik tisztába, akik három órán át közvetítették a tűzoltók beavatkozását, miközben lángolt a katedrális.

A videó 42. percétől magas felbontásban kiválóan látszik, ahogyan egy lánglovag vonul át a torony egyik sarkából a másikba, pont úgy és pont ott, ahol rejtélyesnek címkézett hoax-videón is látható.

Ami pedig a tűzeset kapcsán a tényeket illeti: Rémy Heitz  párizsi ügyész kedd déli sajtótájékoztatóján közölte, hogy egyelőre, semmilyen jel nem utal szándékosságra.

A magyar nyelvű interneten többek között a Fidesz-szimpatizáns bloggerhez, Bede Zsolthoz köthető Vadhajtások osztotta meg konspiratív jelleggel a lángok ellen küzdő tűzoltót homályosan ábrázoló felvételt a Youtube-on:

Emellett a Fidesz-propaganda állításait visszahangozó tűzfalcsoport is megosztotta a Facebookon:

A közösségi médiában és a videómegosztókon terjedő álhírek veszélyének jelentőségét jól példázza, hogy a Youtube a korábbi kritikák miatt kifejlesztett algoritmus-szabályzó automatizmusa hétfőn este első szándékból egészen egyszerűen álhírnek minősítette a Notre-Dame-tüzet, amikor többen élőben kezdték közvetítették a tűz pusztítását a Youtube-on. A Youtube azóta elnézést kért a tévedésért.

 

 

Címlapkép: CNBC (Youtube)