Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Reggelre eloltották a tüzet a Notre-Dame-nál, nemzetközi gyűjtés indul az újjáépítésre

Ez a cikk több mint 5 éves.

Frissítés reggel 7 óra: Sikerült eloltani a lángokat magyar idő szerint éjjel 2 utánra a Notre-Dame-nál. Bár a templom egy része megmaradt, a tetőszerkezet kétharmada elpusztult. A templom megmaradt részeit továbbra is hűteni kell, hogy ne kapjon újra lángra.

A mentésen mintegy 400 tűzoltó dolgozott. Az épület belsejébe már be is hatoltak, mint kiderült, a belső tér a katasztrófa mértékéhez képest meglepően jó állapotban maradt. A híradások szerint egyébként a legfontosabb kegytárgyakat, amiket a Notre-Dame-ban őriztek, sikerült már az oltás elején kimenteni.


Frissítés 23: 50

A legrosszabbat elkerültük, mondta Emmanuel Macron francia elnök arra utalva, hogy a két torony és az épület szerkezete megmenekül a tűzoltók szerint.

„A katedrálist újjá fogjuk építeni” – mondta az elnök, aki pénzgyűjtő kampányt hirdetett meg, hogy a felújításokat fedezni tudják.

Macron a több mint 500 tűzoltónak is megköszönte a munkájukat és a szakmai teljesítményüket.

Frissítés 22: 55

A tűzoltóság közleménye szerint a katedrális szerkezete – a két fő torony és a hajó – biztonságban van a teljes megsemmisüléstől.

Időközben egy tűzoltó súlyosan megsérült.

Frissítés 22: 40

Szakértők szerint a faállványzat teljes egészében megsemmisül, vagy már megsemmisült, és az épület boltíve is komoly veszélyben van. A legértékesebb mozdítható műemlékeket viszont sikerült kimenekíteni a lángoló épületből.

A párizsi tűzoltóság még 10 óra előtt közölte, nem biztos, hogy sikerül időben megállítani a tüzet. Laurent Nuñez, a belügyminisztérium államtitkára közölte: nem biztos, hogy meg lehet menteni az épületet.

Frissítés 21: 50

A Notre Dame környékén rengetegen gyülekeznek, hívők egy csoportja énekelni kezdett.

Frissítés 21:15

Macron elnök – aki egyébként eredeti programja szerint a tévében beszélt volna a sárga mellényes tüntetések miatt indított konzultáció eredményéről – feleségével a helyszínre érkezett, ahol már rengetegen gyülekeztek.

A világ számos vezetője fejezte ki megdöbbenését és szolidaritását az elmúlt percekben, így tett Donald Trump az Egyesült Államok elnöke „a világ egyik nagyszerű kincsének” nevezte a katedrálist sajtótájékoztatóján. Twitteren fejezte ki szolidaritását Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Heiko Maas német külügyminiszter is. Angela Merkel egyelőre szóvivőjén keresztül fejezte ki részvétét.

A Le Monde úgy tudja, a párizsi hatóságok előzetes vizsgálatot indítottak, amelynek célja a tűz okának feltárása.

Korábban írtuk: A párizsi tűzoltók közlése szerint délután 6 óra 50 perc körül lángra kapott a Notre-Dame, Párizs híres székesegyháza. Az épület nagy része leégett. Jelenleg is 400-an dolgoznak az oltásán, a műemlékeket kimentették az épületből.

Az Euronews videóján az látszik, ahogy a nagytorony ledől a tűzszerencsétlenségben.

A francia médiatermékek szerint nem szándékos gyújtogatásról, hanem balesetről van szó. Valószínűleg a felállványozott felső rész gyulladhatott ki. A székesegyház közleménye szerint a templom egész szerkezete lángol.

Emmanuel Macron francia elnök is megszakította programját, majd a Twitteren kommentálta a történéseket:

„Lángokban a párizsi Notre-Dame. Ez az egész nemzetet felkavarja. Gondoljunk az összes katolikusra, és minden franciára. Mint minden honfitársunk, el vagyok keseredve, ahogy lángok marnak minket.”

Az Euronews élő képei:


A Notre Dame –ot 1160-ban, több mint 850 éve kezdték el építeni, az épület 1260-ra nagyjából elkészült. Az épület egyszer már majdnem elpusztult, mégpedig a francia forradalom alatt, de a 19. század folyamán újjáépítették.

Először komolyabban a vallásháborúk idején a hugenották rongálták meg az épületet 1548-ban, mert szobrait bálványimádásnak ítélték. Később a francia forradalom idején a templomot az Ész Kultusza, majd a Legelsőbb Létező Kultuszának kegyhelye lett. Ebben az időszakban szintén sok kár esett az épületben, renoválását Napóleon rendelte el.

1944-ben, Párizs felszabadításakor néhány golyó csapódott a katedrálisba, néhány középkori üveg összetört.

Az épület kezdetektől azt szimbolizálta, hogy Párizs Franciaország vallási, kulturális és politikai fővárosa, majd egyre inkább a kereszténység egyik legfontosabb szimbóluma lett.

(Euronews, Le Monde)

Címlapkép: Twitter videó képkivágás