Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szeged után egyre több magyar város ajánlja fel segítségét a Notre-Dame újjáépítéséhez

Ez a cikk több mint 5 éves.

Száznegyven évvel ezelőtt Párizs segített Szegednek a város nagy árvíz utáni újjáépítéséhez, most pedig Szeged segít Párizsnak az európai szolidaritás jegyében.

Szeged önkormányzata 10 ezer eurót (kb. 3 millió forint) ajánlott fel a tegnapi tűzben súlyosan megrongálódott székesegyház megmentéséért.

A város emellett adománygyűjtést is indít, aki szeretne hozzájárulni a Notre-Dame  újjáépítéséhez, az önkormányzat által alapított Szeged Város Közösségéért Közalapítvány számlájára fizethet be – írja a szeged.hu.

Ahogy arról mi is részletesen beszámoltunk, a Notre-Dame tegnap kora este kapott lángra – feltehetően az éppen zajló felújítási munkálatok során történhetett baleset. A tűz elpusztította a tetőszerkezet kétharmadát, a belső tér a katasztrófa mértékéhez képest viszont meglepően jó állapotban maradt, az ott tárolt kegytárgyakat pedig a hírek szerint sikerült kimenekíteni.

Emmanuel Macron francia elnök tegnap este jelentette be, „a legrosszabbat elkerültük”, vagyis a két torony és az épület szerkezete megmenekült. „A katedrálist újjá fogjuk építeni” – mondta az elnök, aki pénzgyűjtő kampányt hirdetett meg, hogy a felújításokat fedezni tudják.

Hétfő éjjel a magyar kormány is kifejezte együttérzését Franciaországgal a történtek miatt:

„Együtt érzünk francia barátainkkal, amikor nézzük a fájdalmas párizsi képsorokat. A Notre-Dame mindannyiunknak fontos keresztény szimbólum, vallási, kulturális jelkép, azt mutatja, kik vagyunk. Erőt és kitartást kívánunk a tűzoltóknak”

– mondta Szijjártó Péter külügyminiszter.

Frissítés 10:54

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, Heisler András is együttérzését fejezte ki a katolikus közösséggel és a francia nemzettel.

„Egy istenhez imádkozunk, keresztény testvéreink fájdalmában osztozunk.”

– áll a Mazsihisz közleményében. Heisler a Zsidó Világ Kongresszus elnökének, hogy  a világ zsidósága nyújtson segítséget a helyreállításhoz. A Mazsihisz a magyar zsidóság nevében a gyűjtéshez felajánlja az első 1000 eurót.

Frissítés 13:15

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere Facebook-oldalán jelentette be, hogy:

„A város önkormányzata minden fehérvári nevében, csatlakozva Szeged városához 10 ezer eurót ajánl fel, és minden olyan önkormányzatot hasonló felajánlásra buzdítok, melynek lehetősége van hasonlóra.”

„Ha van város, amely átérzi egy katedrális elvesztésének tragédiáját, az Székesfehérvár. A keresztény magyar nemzet bölcsője a történelem viharai okán ma már csak – bár reményeink szerint nem örökké – romjaiban létezik. Átérezzük tehát és osztozunk Párizs tragédiájában. ”

– írja a polgármester, aki Párizs népének és vezetésének sok erőt és kitartást kíván a város főtemplomának újjáépítéséhez.

Frissítés 15:13

Debrecen önkormányzata 30 ezer euróval (kb. 9,6 milli forinttal) támogatná a párizsi székesegyház újjáépítését. Papp László, Debrecen polgármester az április 18-i közgyűlés alkalmával terjeszti elő javaslatát – írja a Blikk.

Címlapkép: pixabay.com