Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Döntött az MTA elnöksége, tovább küzdenek a kutatóintézetek kiszervezése ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Úgy néz ki, hogy a végsőkig kitart álláspontja mellett a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), miszerint a kutatóintézeteknek az MTA szervezeti keretein belül a helyük – tudta meg a HVG.

Mint arról korábban mi is írtunk, nem sokkal a mostani struktúra megtartását javasló átvilágítás után lezárultak az Akadémia átstrukturálásáról szóló tárgyalások is az MTA és az Innovációs és Technológiai Minisztérium között, ahol is a két tárgyalódelegáció összeállított egy javaslatcsomagot, erről pedig az MTA kedden ülésező elnöksége kialakította álláspontját.

Az MTA elnöksége azt javasolja majd a májusi közgyűlésnek, hogy ne engedjen a „Palkovics-terv” feltételeinek, és maradjon az MTA keretein belül a kutatóintézet-hálózat

– ezt az elnökség egyik tagjára hivatkozva írja a HVG. A jövőben nem a köztestület, hanem egy alatta működő, de újonnan létrejövő szenátus irányítaná a hálózatot. A kutatóhálózat ugyan távolabb kerülne az MTA köztestületétől, és kormányzat nagyobb beleszóláshoz jutna a kutatóhálózat irányításába, ám formálisan a jelenlegi akadémiai köztestület része maradna, és a költségvetése is az MTA költségvetési fejezetében jelenne meg.

Az átalakításról szóló javaslatcsomag további részletei is napvilágra kerültek: az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) azt is kérte, hogy a kormány és az MTA köztestülete ugyanannyi képviselőt küldjön az irányító testületbe. A HVG szerint az elnökség elfogadta ezt a követelést, de úgy döntött, hogy az intézetek is küldjenek képviselőket a grémiumba. Így tehát végül kétharmados többségben lennének a tudósok.

Nem tágít az MTA a finanszírozás kérdésében sem: mint emlékezetes, Palkovics László minisztériuma ez év elején befagyasztotta az Akadémia kutatóintézeteinek alaptámogatását, majd később a Lovász Lászlóval közösen aláírt szándéknyilatkozatban jelezte a miniszter, hogy májusig biztosítják a forrásokat. Ma kiderült: az MTA ragaszkodik az alapfinanszírozás fenntartásához , és elutasították az innovációs miniszter ajánlatát, hogy kizárólag pályázati formában működjenek.

A javaslatcsomag része továbbá, hogy a fontos döntésekben, ami az intézetek finanszírozását, átszervezését, összevonásokat, esetleges megszüntetéseket érintené, csak nemzetközi átvilágítás után, kétharmados többséggel szülessen döntés. A HVG úgy tudja, óvatosságból azt a javaslatot is a közgyűlés elé terjesztik, hogy a minisztérium álláspontjának megfelelően, egy külső testület irányítsa a jövőben az intézeteteket, ám az elnökség nem ennek az elfogadását javasolja.

Ezek tehát az MTA-ITM vita feloldására született javaslatcsomag eddig nyilvánosságra került részletei.

A Lovász László MTA-elnök és Palkovics László miniszter által közösen aláírt szándéknyilatkozatnak megfelelően ezek a javaslatok a megfelelő eljárásrendben az Akadémia legfőbb döntéshozó testülete, a Közgyűlés elé kerülnek május 6-án.

 

(HVG)

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd