Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még nem tudja a néppárti frakció, hogy leváltják-e Szájer Józsefet frakcióvezető-helyettesi pozíciójából

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Azonnali kereste meg az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióját, hogy megtudja, mennyiben befolyásolja a frakció munkáját a Fidesz néppárti tagságának szerdai felfüggesztése.

Mint a portál írja,

„a különbség a pártcsalád és a frakció között az, hogy a frakcióban nem csak a pártcsaládhoz tartozó tagok ülhetnek, így a néppárti frakcióban például van két brit konzervatív, akik a toryk pártcsaládjának frakciójától, az ECR-től ültek át; de a legjobb szemléltető példa talán az, hogy a DK-s képviselők ugyan a szocialista S&D frakcióban ülnek, de az MSZP-vel ellentétben nem tagjai az S&D frakciót adó fő pártcsaládnak, a PES-nek.”

A kérdésre a frakció sajtóosztálya elmondta, náluk is nagyjából ugyanazok a szankciók érvényesek a Fideszre, mint a pártcsaládban: bár itt az üléseken részt vehetnek, de szavazni nem szavazhatnak (a pártcsalád ülésein részt sem vehetnek) a fideszesek, és nem jelölhetnek jelölteket a frakcióbeli pozíciókra sem.

Azt azonban még nem döntötte el a néppárti frakció, hogy az Európai Parlament most lejáró ciklusának utolsó két ülésére leváltják-e Szájer Józsefet frakcióvezető-helyettesi pozíciójából.

Szájer úgynevezett chief whipként is tevékenykedik, azaz ő rendezi össze a plenáris ülések előtt, hogy hogyan fognak szavazni a néppárti frakció képviselői adott ügyekben. Az Azonnali szerint a frakció erre technikai, nem pedig politikai pozícióként tekint, így nem prioritás számukra, hogy az utolsó két ülésre lecseréljék a fideszes EP-képviselőt.

Ám ha a felfüggesztés kitart a májusi EP-választásokon megválasztott új parlament felállásáig, akkor az új frakciópozíciókba már nem választhatnak a magyar kormánypárthoz tartozó politikusokat.

A frakció sajtóosztálya azt is elmondta a portálnak, nem tartanak attól, hogy a tagságát megőrző KDNP kémkedne a Fidesznek, vagy hogy az egy darab KDNP-s EP-képviselőn keresztül Orbán Viktor megpróbálná befolyásolni a néppárti frakció döntéseit.

Mint ahogy szerdai élő közvetítésünkben beszámoltunk, a Néppárt tanácsa 190-3 arányban fogadta el azt a kompromisszumos javaslatot, amely a Fidesz felfüggesztéséről szól a Néppártban. A felfüggesztés alatt egy három tagú tanács fogja majd vizsgálni a Fidesz működését, és az ő vizsgálatuk alapján döntenek majd a Fidesz kizárásáról, a felfüggesztés meghosszabbításáról vagy tagsági jogainak visszaállításáról.

Orbán Viktor a Néppárt tanácsának döntése után arról beszélt, hogy a Fidesz önkéntesen függesztette fel magát. Orbán azt is mondta, a Fideszt nem lehet felfüggesztetni. A kormánypárti médiatermékek pedig egytől egyig címlapon hozták: a Fideszt nem zárták ki, és nem függesztették fel a Néppárt ülésén.

Ezzel szemben a csütörtöki uniós csúcs előtt a hvg.hu tudósítójának „kivétel nélkül” felfüggesztésről beszéltek a néppárti politikusok, és nem önfelfüggesztéséről, így tett Manfred Weber is, az EPP-frakció vezetője és a Néppárt csúcsjelöltje a közelgő választásokon.

Címlapkép: MTI / Varga György