Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Weber: a Néppárt határozott döntést hozott tegnap arról, hogy felfüggeszti a Fidesz tagságát

Ez a cikk több mint 5 éves.

A HVG tudósítója kérdezett néppárti politikusokat a csütörtöki uniós csúcs előtt, hogy miként kell értelmezni a Néppárt tanácsának tegnapi döntését.

Mint mi is megírtuk szerdán, Orbán Viktor a Néppárt tanácsának döntése után arról beszélt, hogy a Fidesz önkéntesen függesztette fel magát. Orbán azt is mondta, a Fideszt nem lehet felfüggesztetni. A kormánypárti médiatermékek pedig egytől egyig címlapon hozták: a Fideszt nem zárták ki, és nem függesztették fel a Néppárt ülésén.

Ezzel szemben ma az uniós csúcs előtt a hvg.hu tudósítójának „kivétel nélkül” felfüggesztésről beszéltek a néppárti politikusok, és nem önfelfüggesztéséről.  Manfred Webert az EPP csúcsjelöltje például ezt mondta a lapnak:

„Az Európai Néppárt világos és nagyon határozott döntést hozott tegnap arról, hogy felfüggeszti a Fidesz tagságát. Így a párt tagjai nem szavazhatnak, és nincs semmilyen befolyásuk a Néppárt döntéseire.”

Sőt Weber hozzátette azt is, a szankció hatályban marad, amíg vissza nem nyeri a Néppárt a bizalmát a Fidesszel szemben:

„Személyesen nagyon örülök, hogy a párt ilyen egységes volt a kérdésben.”

Weber azt is elmondta a HVG-nek, „a javaslat ugyan kompromisszumon alapult, a döntés viszont megkérdőjelezhetetlen”.

Mint ahogy szerdai élő közvetítésünkben beszámoltunk, a Néppárt tanácsa 190-3 arányban fogadta el azt a kompromisszumos javaslatot, amely a Fidesz felfüggesztéséről szól a Néppártban. A felfüggesztés után a Fidesz nem vehet részt a Néppárt politikai életében, ezért már a csütörtöki uniós csúcs előtt is Orbán Viktor nélkül rendezték meg a Néppárti egyeztetéseket. Sőt ha a felfüggesztés elhúzódik, akkor a Fidesz az új Európai Parlament posztjaira és bizottságaiba se tud majd delegálni embereket.

A felfüggesztés alatt egy három tagú tanács fogja majd vizsgálni a Fidesz működését, és az ő vizsgálatuk alapján döntenek majd a Fidesz kizárásáról, a felfüggesztés meghosszabbításáról vagy feloldásáról.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs