Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbánnak válaszolnia kell a Parlamentben – élőben a Mércén

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Parlament azonnali kérdések órájában Orbánnak válaszolnia kell az ellenzéki képviselők kérdéseire. A házszabály ugyanis kimondja, ha valakinek háromszor tettek fel azonnali kérdést akkor kötelező válaszolnia.

Orbánt több témában is megkérdezik, kérdéses mennyire jut majd idő:
– Jakab Péter(Jobbik): Meddig él vissza a hatalom mindannyiunk türelmével?
– Tóth Bertalan (MSZP): Kiket hagynak az út szélén?
– Arató Gergely (DK): A magyaroknak is jár az európai bér?
– LMP-sek:Nemzeti ügyekről?
– Szabó Tímea (Párbeszéd): Mit gondol Miniszterelnök Úr?
– Gyöngyösi Márton (Jobbik): Mennyire hiteles a kormány politikája?
– Harangozó Tamás (MSZP): Ezt így hogy?

A címek sokszor azért nem pontosak, hogy ne lehessen felkészülni rájuk. A parlamenti szócsatákat percről-percre közvetítjük.

Címlapkép: Szabó Tímea / Facebook
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Az azonnali kérdések után el is hagyta az üléstermet.

Élő közvetítésünk így ugyancsak lezárul, köszönjük a figyelmet!

Harangozó Tamás MSZP-s képviselő Orbán NATO-évfordulón, Varsóban játszott szerepére kérdezett rá, nevesen arra, hogy ha ennyire fontos a NATO, akkor Trócsányi László Fidesz EP-listavezető miért adott ki Moszkvának olyan orosz fegyverkereskedőket, akik mexikói drogkartelleknek, „gyerekgyilkosoknak” adnak el fegyvereket, és akik ellen Harangozó szerint „Trump elnök a falat építi.”

Harangozó Tamás kérdése az volt, „önállóan vagy az Ön utasítására” döntött-e a kiadatás mellett, illetve Nyikolaj Koszov volt KGB-s fiának miért adott diplomáciai mentességet?

Orbán válasza az „amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten” jegyében ismét kommunistázás volt, szerinte Harangozó a „szovjet megszállók muszkavezetőinek és kiszolgálóinak” utódja, így nem kérheti számon az ő oroszokkal kapcsolatos politikáját.

Ezek után leszögezte, Magyarország „a nyugati szövetségi rendszer tagja”, erről pedig a magyarok népszavazáson döntöttek, kétszer. A kiadatási ügyről elmondta, a bíróság döntése alapján legális lépés volt, mivel orosz állampolgárokról volt szó. Szerinte az USA „egyszer sem hozott Magyarországnak kedvező kiadatási döntést”.

Harangozó viszontválaszában felhívta a figyelmet, Orbán volt „KISZ-titkár” és nem ő, az ő családjában pedig, Orbánéval ellentétben, MSZMP-párttitkár sem volt. Szerinte a kiadatási ügy „a NATO-szövetségi rendszer elárulása” és a magyar embereknek „joga van tudni, mire készül a Fidesz.”

Orbán erre válaszolva röviden hazugsággal vádolta Harangozót, majd azt mondta „kiadatási ügyekben semmilyen NATO-szempontot nem érvényesítünk és nem is fogunk.”

A Moszkvából Budapestre költöző Nemzetközi Beruházási Bankról a miniszterelnök elmondta, „ebben a bankban öt NATO-tagállamnak van tulajdona” és a közép-európai tulajdon szerinte meghaladja az orosz tulajdon mértékét.

Gyöngyösi Márton Jobbik-frakcióvezető arról kérdezi Orbánt, hogy a Fidesz 2009-ben az Európai Ügyészség mellett kampányolt. Ez egy évvel később volt, hogy Orbán Gyurcsánnyal együtt megszavazta a lisszaboni szerződést, amely az Európai Unió integrációját erősítette.

Gyöngyösi azt kérdezi, a szuverenitás nem csak fedő sztori-e Orbán számára, hogy ne kelljen az ő strómanjainak, Mészárosnak, Garancsinak és Tiborcznak az európai ügyészség előtt felelnie? Megemlíti az ELIOS Zrt. ügyét, ahol szerinte az ügyészség még vádat sem emelt, pedig az OLAF jelentésében bűncselekmények voltak leírva.

Orbán szerint egyre hitelesebb a kormány politikája, mert most minősítették fel az országot a hitelminősítők. Orbán arról beszél, a Jobbik kilépett volna az EU-ból, EU-zászlót égetett, Gyöngyösi pedig listázta volna a zsidó képviselőket. Orbán azt is állítja, hogy a Jobbik szövetségesei most azok a szocialisták, akik anno gumilövedékkel lőttek, és lábbal tiporták a jogállamot. Így komolyan vehető-e a hitelesség kérdésnek feszegetése a Jobbik szájából? – kérdezi Orbán.

Nem a hitelminősítők felméréseit, hanem a korrupciós indexeket kéne néznie Orbánnak, Gyöngyösi szerint. Ugyanis itt csak Bulgária van rosszabb helyzetben, mint Magyarország. A Jobbikos politikus szerint sose volt fényes a helyzet Magyarországon a korrupció vonatkozásában, de a nokiás dobozok idejében még elvitték a politikus bűnözőket.

„Ha önök nem támogatják az európai ügyészséget, akkor felmerül a gyanú, hogy ön a maffiavezér, Polt Péter pedig a consigliere” – vetette oda Orbánnak Gyöngyösi

Orbán olyan listát olvasott, amiben Gyöngyösi a világ hetedik legantiszemitább embere, amit Orbán túlzásnak tart. Szabó Tímeát idézi Gyöngyösiről 2012-ből: „részemről eddig tartott az ügyek mentén való együttműködés. Gyöngyösi listázása, Novák EU-zászló égetése kapcsán, ha csak egy szavazaton múlik akkor se működünk együtt.”

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője a Fidesz esetleges, Európai Néppártból történő kizárásáról kérdez és emlékeztette, Bayer Zsolt publicista „gyáva szarjankónak” nevezte Manfred Weber néppárti csúcsjelöltet.

Szabó szerint azonban Orbán barátai már eleve szélsőjobboldali, magyarellenes nyugat-európai pártok vezetőivel barátkozik, akik mind Orbánhoz hasonlóan kötődnek Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz.

„Tudjuk, hogy Ön már régen befeküdt Putyinnak és Oroszországnak. […] Amit Ön csinál, az nettó hazaárulás, Ön erre nem kapott felhatalmazást.”

– közölte Szabó, akit Latorcai János ezzel kapcsolatban rendre is utasította.

Orbán úgy válaszolt, szerinte Szabó Tímea őt „szexista megjegyzésekkel” illette, Bayerra pedig annyit reagált, „nem befolyásolja a kormány” mit írhat a sajtó. Majd felhívta a figyelmet arra, „tisztelje jobban Salvini miniszterelnök-helyettes urat és az olasz népet” hiszen választott vezető, és „megállította a tengeri migrációt.”

Orbán szerint kétféle felhatalmazást kapott a magyaroktól: „az európai migrációt állítsuk meg, és a keresztény kultúrát őrizzük meg.” Ő pedig olyan pártokkal fog szövetkezni, amelyek ezt képviselik.

Viszontválaszában Szabó emlékeztetett, a magyar sajtó „90%-a” Orbán kezében van. Majd megismételte, Salvini és a Marine Le Pen is kevesebb uniós forrást akar adni Kelet-Európának. Szabó szerint Orbánnak el kell döntenie, ki mellett áll, a nyugati szélsőjobboldal vagy a magyar nép mellett. Illetve nem válaszolt szerinte arra, mit keres az „orosz titkosszolgálat Budapesten” a fejlesztési bank álcájában.

Orbán az újabb érdeklődést azzal söpörte le, „a szovjetekkel nem a polgári oldal szövetkezett” és a saját pártszövetségét kérdezze erről. Orbán szerint a költségvetés és a források megvonása minden pártban komoly probléma, nemcsak náluk és ez ellen mindenkinek cselekednie kell.

Keresztes László Lóránt a paksi bővítésről kérdezi Orbánt. Arról beszél, a beosztott miniszterek nem válaszolnak, ezért kérdezi Orbánt. Elmondja, hogy óriási csúszásban van a projekt, miközben pont a jó megvalósítással indokolták, miért az oroszoknak kell építeni. Arról is kérdezi Orbánt, miért nincs koncepció arra, hogy mi lesz Paks 2 bezárása után a veszélyes hulladékkal?

Orbán arról beszél, minden szabályszerű, mert az Európai Bizottság jóváhagyta. Orbán szerint csak nagyon kevesen vannak, akik rendelkeznek a megfelelő felkészültséggel a paksi beruházás kapcsán. Ezért van önálló minisztere a paksi beruházásnak. Arról is beszél, nem szereti szaporítani a miniszterek számát, de itt erre szükség volt. Ezért azt javasolja, ha fontos a kérdés, forduljanak a miniszterhez, Süli Jánoshoz.

Keresztes szerint nemcsak a szakmai, hanem a politikai aspektus is fontos. Szerinte minden állítás, ami alátámasztotta ezt a projektet, megbukott. Keresztes elmondja, ma is interpellálták Sülit, de nem adott választ. Keresztes szerint Orbán azt ígérte a pécsieknek, hogy a megkérdezésük nélkül nem lesz atomtemető Pécsen, mégse kérdezték meg őket.

Orbán válasza annyi: forduljon a miniszterhez. Majd elmondta, hogy az energiaár miatt fontos Paks építése.

Arató Gergely, a DK képviselője először kikérte magának, hogy Orbán „természetesnek veszi”, hogy a nők kevesebbet keresnek, mint a férifak, majd arra szólította fel, engedje a parlament elé a DK hétpontos, családvédelmi tervét.

Majd arról beszélt, hogy Orbán nem a magyar családokat, hanem a multikat védi meg alacsony társasági adókkal és rabszolgatörvénnyel.  Azt kérdezte, miközben „Mészáros Lőrinc – azaz Ön – másodpercenként keres milliókat”, „miért nem érdemelnek európai bért a magyar munkavállalók”.

Orbán válaszának lényege az volt, a Gyurcsány-kormány „az országot csődbe vitte,” azóta szerinte ők megduplázták a minimálbért, és 1,5-szeresére emelték a bruttó átlagbért is.

Arató viszontválaszában „a multik magyar hangjának minősítette” Orbánt, akit azzal vádolt, hogy politikai hatalmát a multiknak való kedvezéssel akarja a németeknél bebiztosítani, majd kisebb derültségre megjegyezte,

„A Demokratikus Koalíció még sohasem volt kormányon.”

Orbán azzal kérdezett vissza, hogy ezek szerint akkor Arató Gergely „mégsem volt államtitkár az előző kormányok alatt?” Majd azt állította, az ellenzék csak „riogatott” a túlóratörvénnyel, és a „gazdaság köszöni szépen, jól van.”

Orbán az ápolási díj kérdéséről is beszélt, szerinte az ellenzék „meg sem szavazta” az otthonápolás megemelését.

Tóth Bertalan szerint a családvédelmi akciótervben vannak előremutató elemek, de nagyon kevés családot érint ez a terv. Minél több család helyzete legyen fontos – mondja. Az egyszülős családokról beszél, 40%-uk él szegénységben, de beszél a meddő és az élettársi kapcsolatban élőkről, a családi adókedvezményt igénybe nem vevőkről. Utóbbiaknál az MNB-t idézi, hogy a háromgyerekes családok 70%-a nem tudja ezt igénybe venni.

Tóth beszél arról is, nincsenek szociális bérlakások, sem a családi pótlék, sem GYES, sem anyasági támogatás nem emelkedik. Meddig tesznek különbséget gyermek és gyermek között? – kérdezi végül Tóth.

Orbán gratulál Tóth Bertalannak gyermeke megszületéséhez. Szerinte nincs semmilyen különbségtétel. A különbség az, hogy a szocialisták alanyi jogon járó, a Fidesz a munka után járókat helyezik előtérbe. De ez nem a családok fontosságáról szól, hanem a hatékonyságról. Orbán szerint ha nincs munkához kötve a támogatás, az nem hatékony. Orbán szerint a tulajdonnak kell a középpontban állnia, az MSZP szerint meg a bérlakásnak.

Tóth köszöni a gratulációt. Szerinte ez a kormánypolitika nem vezet eredményre, mert minden hatodik gyermek külföldön születik. Ha van pénz Felcsúton szigetet építeni, akkor legyen pénz minden család támogatására, mert a gyerekek nem tehetnek róla, hogy elválnak a szülei, vagy egyszülős családban születik. Bölcsődeépítés, családi pótlékemelés, legyen odaadva a családi adókedvezmény, annak is, aki nem veheti igénybe, legyen szociális bérlakás – sorolja a pártja javaslatait Tóth.

Orbán szerint ha egyetértés van a lényegében, akkor fogadják el a szocialisták

parlament Jakab Péter, a Jobbik képviselője azt feszegette, hogy az ellenzéket a „pártállami számvevőszék” segítségével, a médiát pedig kormánya segítségével nyomja el. Megkérdezte Orbánt, meddig akar még volt Soros-ösztöndíjasként sorosozni, „ifjúkommunistaként” pedig komcsizni?

Orbán egymondatossal válaszolt, szerinte szakmája lényege az, hogy „győzni kell a választásokon.”

Jakab viszontválaszában megismételte, Orbán „Soros-ösztöndíjasként sorosozik, ”ifjúkommunistaként kommunistázik”, így pedig szélkakas és hiteltelen.

Orbán újabb egyperces viszontválaszában a szélkakasozást bibliai-evangéliumi fordulattal, csak úgy kommentálta „te mondád!” Szerinte Jakab „azzal főz, amije van,”

„megértem, hogy türelmetlen, de várjon a sorára, és ne hozza kínos helyzetbe azokat, akik Önt nevelték és tanították”

– zárta le az igen rövid pengeváltást a miniszterelnök.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}