Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán szerint Szabó Tímea „szexista”, Salvini pedig „nem szélsőjobboldali”

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője a Fidesz esetleges, Európai Néppártból történő kizárásáról kérdez és emlékeztette, Bayer Zsolt publicista „gyáva szarjankónak” nevezte Manfred Weber néppárti csúcsjelöltet.

Szabó szerint azonban Orbán barátai már eleve szélsőjobboldali, magyarellenes nyugat-európai pártok vezetőivel barátkozik, akik mind Orbánhoz hasonlóan kötődnek Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz.

„Tudjuk, hogy Ön már régen befeküdt Putyinnak és Oroszországnak. […] Amit Ön csinál, az nettó hazaárulás, Ön erre nem kapott felhatalmazást.”

– közölte Szabó, akit Latorcai János ezzel kapcsolatban rendre is utasította.

Orbán úgy válaszolt, szerinte Szabó Tímea őt „szexista megjegyzésekkel” illette, Bayerra pedig annyit reagált, „nem befolyásolja a kormány” mit írhat a sajtó. Majd felhívta a figyelmet arra, „tisztelje jobban Salvini miniszterelnök-helyettes urat és az olasz népet” hiszen választott vezető, és „megállította a tengeri migrációt.”

Orbán szerint kétféle felhatalmazást kapott a magyaroktól: „az európai migrációt állítsuk meg, és a keresztény kultúrát őrizzük meg.” Ő pedig olyan pártokkal fog szövetkezni, amelyek ezt képviselik.

Viszontválaszában Szabó emlékeztetett, a magyar sajtó „90%-a” Orbán kezében van. Majd megismételte, Salvini és a Marine Le Pen is kevesebb uniós forrást akar adni Kelet-Európának. Szabó szerint Orbánnak el kell döntenie, ki mellett áll, a nyugati szélsőjobboldal vagy a magyar nép mellett. Illetve nem válaszolt szerinte arra, mit keres az „orosz titkosszolgálat Budapesten” a fejlesztési bank álcájában.

Orbán az újabb érdeklődést azzal söpörte le, „a szovjetekkel nem a polgári oldal szövetkezett” és a saját pártszövetségét kérdezze erről. Orbán szerint a költségvetés és a források megvonása minden pártban komoly probléma, nemcsak náluk és ez ellen mindenkinek cselekednie kell.