Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három napja tart a sztrájk a Hankooknál, a szakszervezet a koreai cégvezetéshez fordulna

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kedden 14 órakor léptek sztrájkba a dunaújvárosi Hankook gyárának dolgozói, miután a szakszervezetnek hosszú idő után sem sikerült megegyeznie a céggel, azonban a munkáltató a tárgyalási folyamatot lezártnak tekintette március elején,  érdemi javaslata pedig nem volt.

Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke korábban kifejtette, a tárgyalássorozat során a cég nem vette komolyan a szakszervezetet, nem viszonyult hozzá konstruktívan és nem volt hajlandó az esetleges változtatásokról konkrét módon tárgyalni.

Székely a szakszervezet mai sajtótájékoztatóján elmondta, jelen pillanatban is zajlik a sztrájk, a cég pedig folyamatosan próbál nyomást gyakorolni a munkabeszüntetésben részt vevő munkavállalókra. (Ahogy arról korábban írtunk, már a sztrájk előtt is plakátokkal próbálta elbizonytalanítani a cég a munkavállalókat). Székely azt is közölte, a munkavállalók 70 százaléka sztrájkol jelenleg, így a Hankook állításával ellentétben nem lehetséges, hogy a termelés a sztrájk ideje alatt 70 százalékos hatékonysággal zajlik.

A mai nap folyamán a szakszervezet megpróbálta a cég vezetését közvetlenül elérni, eddig ugyanis a magyar menedzsmenttel folyt a bértárgyalás, a szakszervezet azonban szeretné, ha a cég koreai vezetői is részt vennének a tárgyalásokban.

„A sztrájktörvény 4. paragrafusa értelmében teljesen egyértelmű az, hogy a sztrájk ideje alatt a munkáltatónak kötelezettsége a tárgyalás, ezt a munkáltató eddig teljes mértékben elutasította, és további fenyegtő eszközöket akalmaz.”

– mondta Székely.

Ilyen fenyegető eszköz például, hogy a sztrájkoló munkavállalókat a jelenlegi órabérük 50 százalékos  emelésével és a túlórapótlék 100 százalékos biztosításával próbálja visszacsalogatni a munkába. Székely szerint azonban a munkavállalók eddig elutasították ezeket az ajánlatokat, és inkább a sztrájkot erősítették.

Ahogy arról beszámoltunk, a múlt heti kétórás figyelmeztető sztrájk után a Hankook visszamenőleges hatállyal átlagosan 13,6 százalékos béremelést jelentett be, erről azonban egyáltalán nem egyeztetett a szakszervezettel. Székely akkor kérdésünkre megerősítette, hogy a gyár ezen lépése a sztrájkhajlandóság letörését szolgálja.

Székely arról is beszámolt, a cég szerződést módosított a nem sztrájkoló, egy műszakos munkavállalókkal,

így most azzal próbálja a gyártást fenntartani, hogy az egy műszakos munkavállalókat több műszakban dolgoztatja.

Kérdéses, hogy a műszakelrendeléssel kapcsolatban történt-e jogszabálysértés, hiszen a műszakot egy héttel korábban be kell jelenteni, ez azonban ezekben az esetekben nem történt meg.

Szabó Gábor, a Hankook Tire Magyarországnál működő VDSZ Dunaújvárosi titkára a sajtótájékoztatón továbbá a munkavállalóók helyzetéről is beszélt: a gyár folyamatos működése miatt hétvégéi csak 3-3,5 hónapos ciklusonként vannak a munkavállalóknak, a szabad vasárnapok sem teljesen úgy vannak biztosítva, ahogy szükséges lenne, és a mozgó szabadnapokra is kötelező túlórákat rendel el,

jó esetben tehát negyedévente másfél szabad hétvége jut a munkavállalóknak a családjukkal.

Szabó szerint alig lehet kellő tapasztalattal rendelkező munkavállalót találni, aki be tudná tanítani az újakat. A régi dolgozók megbecsülését a jelenlegi egyoldalú béremelés sem kompenzálja, ráadásul tovább növeli a feszültséget, hogy a több tíz éve a cégnél dolgozó munkavállalók szinte egy mércébe kerülnek az új munkavállalókkal. A szakszervezet ezért az alapbérek emelése mellett az elkötelezettségi bónusz átszervezését is követeli, a mostani pótlékrendszer ugyanis igencsak szerény.

Címlapkép: pixabay.com