Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.
Önkormányzati választás 2019.
Főopolgármester-választás állása 92.19%-os feldolgozottságnál
50,62%
KARÁCSONY GERGELY
44,29%
TARLÓS ISTVÁN
4,44%
PUZSÉR RÓBERT
Jelenleg esélyes budapesti polgármesterek
kormánypárti
9
ellenzéki
14
Feldolgozottság: 90.74%
Jelenleg esélyes megyei jogú városok polgármesterei
kormánypárti
13
ellenzéki
10
Feldolgozottság: 99.96%
Kattints ide a részletekért!

A műszak 80 százaléka tette le a munkát a dunaújvárosi Hankook gyárban

Határozatlan idejű sztrájk kezdődött ma délután 2 órától a dunaújvárosi Hankook gumigyár területén. Székely Tamás, a VDSZ elnöke, aki vasárnap, Budapesten már bejelentette, eredménytelenül zárult sztrájktárgyalások után keződhet a munkabeszüntetés a héten, most azt mondta, a délutános műszakkal, a műszakváltás rendjét betartva kezdődött a sztrájk, és a délutános dolgozók 80%-ka nem vette fel a munkát.

A helyzetre Székely szerint az is jellemző, hogy a tárgyalásoktól extrém mértékben elzárkózó Hankook cégvezetés a 14.00-ás sztrájkkezdet előtt az üzemi étkezédben található monitorokra megfélemlítő, a sztrájtól eltántorító szándékú üzeneteket kezdett kitenni. Olyan – a győri Audi-sztrájknál már megszokott – üzenetekkel, mint például az, hogy aki sztrájkol, az nem kap majd béremelést.

A hangulatra azonban a VDSZ elnöke szerint jellemző, hogy a munkások ezeket a monitorokat viszonylag rövid idő múlva egyszerűen kikapcsolták.

Székely Tamás a Mércének arról is beszámolt, a Hankook vezetése most a nappalos műszak délutánra való hadrendbe állításával próbál meg sztrájktörést szervezni, de erre szerinte a hajlandóság „egyre csökken” a dolgozók körében, és a délutános műszak 80%-kos sztrájk-részvétele „lavina-effektust” indíthat be.

A szakszervezeti vezető szerint ennek következtében hamarosan a teljes dunaújvárosi gyár leállhat, a beszállítás pedig már jelentősen akadozik.

Székely arról még nem tudott nyilatkozni, meddig tart majd a most kezdődő, határozatlan idejű sztrájk, ugyanakkor azt elmondta, a Hankook egyelőre semmiféle formában nem kereste a VDSZ alapszervezetét, hogy folytassák a sztrájktárgyalásokat.

Kiemelt kép: Hankook / Facebook
Olvass tovább!