Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A reggeli sztrájk után bért emel a Hankook, a szakszervezettel nem egyeztettek

Ez a cikk több mint 5 éves.

A dunaújvárosi Hankook gumigyár a mai napon – szerdán – bejelentette, visszamenőleges hatállyal átlagosan 13,6 százalékos béremelést ad dolgozóinak – értesült az ATV.

A cégnél, ahogy azt mi is megírtuk, ma reggel öt és hét óra között kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak, melyet a VDSZ szervezett – reggel beszéltünk Székely Tamással, a szakszervezet elnökével, aki elmondta, a munkabeszüntetésen a gyár dolgozóinak jelentős része részt vett.

A cégnél hétfő óta zajlanak tárgyalások a gyár és a szakszervezet képviselői között, melyek eleddig nem vezettek eredményre. A szakszervezeti vezető többször is úgy fogalmazott,

mintha a fallal tárgyalnánk”.

A cég ehhez képest mostani bejelentése szerint már holnap, március 7-én folyósítja a visszamenőleges alapbéremelés összegét dolgozóinak, minden bizonnyal így próbálván kikezdeni a munkások sztrájkhajlandóságát.

A Hankook a közleményben nem felejti el részletesen fényezni magát – szót ejtenek a cég munkásszállójáról, az ingyenes buszjáratról, a különböző bónuszokról, valamint hosszasan ecsetelik, mily fontos a cégnek a munkások elégedettsége.

Ugyanakkor arról sem érdemes elfeledkezni, hogy a cég az eddigiekben gyakorlatilag nem vette komolyan a szakszervezet tárgyalódelegációját és sztrájkköveteléseit, befagyasztotta a bértárgyalásokat, valamint megfenyegette a sztrájkra készülő munkásokat.

Ismét beszéltünk Székely Tamás szakszervezeti elnökkel, aki a Mércének elmondta, a gyár képviselői semmilyen formában nem keresték meg a VDSZ-t, ahogy eddig a most tényként közölt 13,6 százalékos emelésről se hallottak.

Székely kérdésünkre megerősítette, hogy a gyár ezen lépése a sztrájkhajlandóság letörését szolgálja – kifejtette továbbá, hogy az emelést

„a mai sztrájk hatására dobták ki gyorsan. Kiadhatták volna a sztrájk előtt is, csak ők azt hitték hogy nem lesz érdemi sztrájk”.

Az elnök hozzátette, egyelőre a szakszervezet nem tudott állást foglalni a cég mai lépésével kapcsolatban, mondván

„föl kell mérni először, ez mennyire elégíti ki a dolgozóknak azokat a követeléseit, melyek még a tárgyalóasztalon vannak.

Én azt gondolom, nem zárult le ezzel a 2019-es bérfejlesztés”.

A szakszervezeti vezető hozzátette, a gumigyár részéről semmilyen megkeresés a szakszervezet irányába a sztrájk óta.

Címlapkép: Hankook / Facebook