Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sztrájkbizottságot alapítottak a dunaújvárosi gumigyárban

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) közleménye szerint a dunaújvárosi Hankook gumigyár cégvezetése egyoldalúan felfüggesztette a szakszervezettel folytatott bértárgyalásokat, befagyasztotta a konzultációt – írja a VDSZ nyomán a 444.hu.

A VDSZ közleménye szerint a cégvezetők

„az Üzemi Tanács javaslatait fogják majd figyelembe venni a béremeléskor, holott bérmegállapodásra csak a VDSZ Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete jogosult, az Üzemi Tanács nem!”

A cégvezetés és a szakszervezet között a tárgyalások legutóbbi fordulója február huszadikára esett volna, azonban azon a Hankook részéről a tárgyalók nem jelentek meg, javaslatot sem küldtek – mivel állítólag nem volt lehetőségük egyeztetni a cég távol-keleti tulajdonosával.

A szakszervezet tagsága az év végi bónusz késedelmes kiutalása miatt rohamosan növekszik, így a mostani helyzetben úgy döntött, sztrájkbizottságot alapítanak, továbbá hangsúlyozzák,

„törvényes úton fogják megakadályozni, hogy a cégvezetés semmibe vegye jogaikat!”

A VDSZ közleményében kiemeli, a cégvezetés „tájékoztató” formájában meglátásuk szerint „hadüzenetet” küldött számukra és a munkások számára, melyben a vezetés azt írja, a – szakszervezet szerint az ügyben illetéktelen – üzemi tanács öt pontját építette be valaki a cégvezetés felé – melyet „szemenszedett hazugságnak” titulálnak.

Ezzel kapcsolatban megjegyzik, ők, mint szakszervezet kommunikáltak a gumigyári munkásokkal, majd az ő véleményüknek és érdekeiknek megfelelően állították össze javaslataikat, melyre a cégvezetés részéről nem érkezett válasz – amire válaszul alapították meg a sztrájkbizottságot.

A szakszervezet közleményében kiemeli, továbbra is az érdemi megállapodásban érdekeltek, ha viszont ezt sztrájk útján tudják elérni, akkor ezt az eszközt is bevetik. Mint írják,

„ha semmibe vesznek minket, dolgozókat akkor mutassuk meg, hogy mi termelünk, a mi szakszervezetünkkel kell megállapodni!”