Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szakszervezet a Hankook tárgyalásról: „egyszerűen mintha a fallal tárgyalnánk”

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ma, azaz hétfőn tárgyalt a Magyar vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) küldöttsége a dunaújvárosi Hankook gumigyár delegációjával a sztrájkbizottság követeléseiről, valamint a cég ajánlatáról.

Telefonon értük el Székely Tamást, a VDSZ elnökét, aki részt vett a délutáni tárgyalásokon – mint mondta,

„semmi pozitívumot nem tudok elmondani, bár a tárgyalásokat a holnapi nap folytatjuk, de hogyha ez így folytatódik, én azt látom, hogy a figyelmeztető sztrájkot a kollégák meg fogják csinálni.”

Ahogy a VDSZ honlapján megjelent – és ahogy arról mi is beszámoltunk – a gumigyár igyekszik saját ajánlatféleségével bomlasztani a cégnél jelenlévő szervezett munkásságot – Székely erre is reagált. Mint mondta,

„ez a legfurcsább az egészben. Kértük, hogy legalább a mi javaslatainkra reagáljanak, hogy ez az ő terveikben, az ő bértömeg-tervezésük tekintetében hogy néz ki. De nem kaptunk érdemi választ. Ez a legszomorúbb.

Egyszerűen mintha a fallal tárgyalnánk.”

A szakszervezeti vezető elmondta, teljesen érthetetlen a cég részéről ez a hozzáállás – egyelőre megpróbálnak a munkások körében „nem kézzelfogható” bérajánlati számokat terjeszteni, azonban

„csak azt felejtik el, hogy mi a szakszervezeti bérkövetelésünket nagyon alapos felmérés előzte meg”

– mondta Székely. Miközben a szakszervezet egy komplex, a lehető legtöbb rendelkezésre álló adat alapján kidolgozott bérfejlesztési, valamint béren kívüli juttatásokra vonatkozó javaslattal érkezett a bértárgyalásra, a cég részéről – a szakszervezet szerint –

„semmiféle érvrendszer nincsen(…) mintha az óvodában lennénk, komolyan”

– értékelte a cég tárgyalási stratégiáját Székely. Az elnök elmondta, a munkáltató javaslata annyiban áll, hogy a bértábla alján állóknak mindenképp emelkedni fog a bérük, valamint hogy

„az idei béremelés jó lesz a dolgozóknak”.

A Hankook egyébként rákapott a médiakommunikációra, a napi.hu lehozta a gumigyár véleményét, valamint szerkesztőségünk is kapott a cégtől levelet, melyben cáfolják a VDSZ állítását, melyek hozzánk is eljutottak, és a fent hivatkozott cikkben tegnap be is számoltunk róluk:

Több aktív dolgozó jelezte a VDSZ dunaújvárosi szervezetének, hogy a cég vezetése a termelésben dolgozóknak különböző „üzeneteket” juttat el. Többek között azzal fenyegetik a munkásszállón lakókat, hogy akik az esetleges sztrájkban részt vesznek, ne számítsanak a továbbiakban a Hankook ház „vendégszeretetére”, azaz kiköltöztetik őket.

Ezzel kapcsolatban Székely megjegyezte, szintén szóba került a tárgyaláson, mint elmondta,

„azt mondta a cég vezetése, hogy ők nem tudnak róla, erre mi fölsoroltuk, hogy kik és miket mondtak”

– azaz a szakszervezet szembesítette a cég tárgyalóit a munkások által alátámasztott ténnyel, miszerint lakhatásuk megvonásával fenyegetik a szakszervezetben aktív, sztrájkra készülő munkásokat.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a távol-keleti cég – hasonlóan a Suzukihoz – eredetileg az üzemi tanáccsal kívánt bérmegállapodást kötni, ami azonban – ahogy azt a fenti cikkben is leírjuk – nonszensz, tekintve, hogy az üzemi tanács nem jogosult bérmegállapodás megkötésére.

A szakszervezeti vezető elmondta, azóta erre a cég, valamint az üzemi tanács is ráeszmélt, az ÜT jelenlegi álláspontja, hogy

„ők nem kívánnak az idei bérmegállapodásba beleszólni. Hát még szép, nincs is joguk hozzá!”

Székely elmondta, ennek oka többek közt az lehet, hogy a szakszervezet támogatottsága jelentősen felülmúlja az ÜT támogatottságát a munkásság körében, valamint utóbbi szervezet teljesen hiteltelen is, tekintve hogy összeforrt teljesen a cégvezetéssel a dolgozók szemében – ami, tekintve hogy a cégvezetés érdekeit képviseli, nem is csoda.

Mint mondta,

„csak az elmúlt két napban több, mint kétszázan csatlakoztak a VDSZ-hez (…), több, mint harminc százalékos, most már úgy tűnik, a szervezettség – ez egy igen jó szám, különös tekintettel arra, hogy a cégnél több, mint háromezer munkás dolgozik”.

Székely egyelőre nem kívánta elárulni, mikorra tervezik a sztrájk kihirdetése előtti figyelmeztető sztrájkot, mivel amennyiben ennek időpontját ismeri a cégvezetés, fel tudnak készülni a munkabeszüntetésre. Ugyanakkor az esetleges sztrájkot firtató kérdésünkre elmondta:

„nem vagyok annyira optimista, mint amennyire szerettem volna az lenni, a mai nap fél négykor (a tárgyalások kezdete – a szerk.) (…) ha fogadóirodákon tétet kellene rakni, akkor az igenre raknék most (mármint hogy lesz sztrájk – a szerk.)”.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a dunaújvárosi Hankook gumigyárban februárban alapítottak sztrájkbizottságot – követelik a 18 százalékos alapbérfejlesztést, a besorolási rendszer és az elkötelezettségi bónuszrendszer átalakítását, jubileumi kifizetést, 13. havi bónuszt, és a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók 5 százalékos pótlékát.