Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bejelentette sztrájkköveteléseit a szakszervezet a Hankook felé

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ahogy arról pár napja mi is írtunk, a dunaújvárosi Hankook gyárban sztrájkbizottságot alapított a szakszervezet, miután a cégvezetés egyoldalúan felfüggesztette a szakszervezettel folytatott bértárgyalásokat, befagyasztotta a konzultációt.

Az Index mai cikke pedig arról számol be, hogy a szakszervezet bejelentette bérfejlesztési igényét és egyéb követeléseit a munkáltató felé: 18 százalékos alapbérfejlesztést, a besorolási rendszer és az elkötelezettségi bónuszrendszer átalakítását, jubileumi kifizetést, 13. havi bónuszt, és a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók 5 százalékos pótlékát szeretnék elérni.

Ennek érdekében egyeztető eljárást indított a szakszervezet, ami a sztrájk előszobájának tekinthető. Ugyanis, ha nem egyeznek meg a felek, akkor a március 4-től számított hét napon belül figyelmeztető sztrájkot hirdethetnek.

Telefonon elértük Székely Tamást, a gyárban illetékes Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnökét, aki szerint komoly elszántság van a munkavállalókban, felmérték a sztrájkhajlandóságot is, és nagy támogatottsága van a sztrájknak.

A szakszervezet taglétszáma az év végi bónusz késedelmes kiutalása miatt kezdett el rohamosan növekedni, a cégvezetés egyelőre mégis inkább a középvezetőkből álló Üzemi Tanácsot tekinti tárgyalópartnernek, holott erre nincsenek feljogosítva.

A szakszervezet most benyújtotta a sztrájkköveteléseit, ha arról nem születik megegyezés, következhet a figyelmeztető sztrájk.