Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Plakátokon akarja elbizonytalanítani a sztrájkra készülőket a dunaújvárosi Hankook

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hosszú ideje húzódik már a konfliktus a dunaújvárosi Hankook és a dolgozók, illetve a dolgozókat képviselő vegyipari szakszervezet között, ez a konfliktus most már a sztrájk fázisába jutott. A szakszervezetnek hétfő nulla órától van lehetősége határozatlan idejű sztrájkot elindítani, a Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) jelezte is, hogy az üzemen belül megvan a sztrájkhajlandóság, de hétfő reggeli kérdésünkre a szakszervezet vezetője, Székely Tamás közölte: még nincs meg a sztrájkindítás konkrét időpontja.

Az Index arról számolt be, hogy az üzem vezetése plakátokon nyomasztja a sztrájkolni készülő dolgozókat. A Hwang Seong Hak ügyvezető igazgató által jegyzett szórólapon a cég előbb a gyárban bevezetett bérfejlesztésekkel büszkélkedik („nálunk volt a legmagasabb béremelés és az éves teljesítmény bónusz az összes Hankook gyár közül”), majd jelentősen sötétebb hangra vált.

A cégvezetés azt írja, a sztrájkfenyegetés veszélyezteti az éves terv megvalósulását, és ha így folytatják a dolgozók, akkor minden alapot elveszítenek a további bérfejlesztések követeléséhez.

„Növekedésünk a gyártott abroncsokra alapul, gyártás nélkül nincs jövőnk. Kérem, ne veszélyeztessék a jövőnket elhamarkodott döntésekkel és sztrájkkal!” – írja kövérrel szedett, aláhúzott sorokban az ügyvezető igazgató.

Egy másik plakát a sztrájk alatti magatartási szabályokról tájékoztatja a dolgozókat. Az alapvetően sztenderd szabályokon túl az anyag arra is felhívja az alkalmazottak figyelmét, hogy „a SZTRÁJKBÓL BÁRKI BÁRMIKOR KILÉPHET”.

A VDSZ a Mércének elküldte ezt az utóbbi dokumentumot: az üzem HR részlege arra is emlékezteti a dolgozókat, hogy a sztrájk ideje alatt nem részesülnek munkabérre és egyéb juttatásokra nem jogosultak. A nem sztrájkolókat pedig „lojális munkatársak”-nak nevezi.

(Forrás: VDSZ)

A Hankooknál múlt héten sikeres, kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak, mely komoly zavart eredményezett – Székely Tamás vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta, álltak a gépek, ezidő alatt nagyjából hatezer gumi nem kerül legyártásra – a munkáltató válaszul még aznap átlagosan 13,6 százalékos béremelést hajtott végre, melyről a szakszervezettel nem egyeztettek.

A béremeléssel a munkások elégedetlenek, emellett nem is érzik megfelelően differenciáltnak – a nemrég érkezettek 20% körül, míg a régebbiek 10 körüli béremelést kaptak.

A sztrájkra készülők ezzel szemben fix, 18 százalékos alapbéremelést, 13. havi bónuszt, továbbá a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók számára 5 százalékos pótlék bevezetését szeretnék elérni.

A dél-koreai cég a teljes tárgyalási folyamat alatt nem mutatkozott túlzottan kompromisszumkésznek, a szakszervezet korábban arról beszélt, olyan, „mintha a fallal tárgyalnának”. Ráadásul korábban már azzal is megfenyegette a dolgozókat, hogy a sztrájkolók nem számíthatnak a jövőben a cég által működtetett munkásszállók „vendégszeretetére”. A mostani plakátok tehát nem az első példát adják arra, ahogyan a cég megpróbálja ellehetetleníteni a munkavállalói jogok gyakorlását.

A VDSZ szerint a dunaújvárosi gumigyár dolgozóinak kb. harminc százaléka szakszervezeti tag, ami országos szinten magas szervezettségi aránynak számít.

Címlapkép: Hankook / Facebook