Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sorban a harmadik műszak is sztrájkol a Hankooknál, a sztrájkolókat a hidegben várakoztatja a cég

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tegnap 14 órakor kezdődött sztrájk a dunaújvárosi Hankook-gyárban, azóta már a harmadik műszak is letette a munkát, a gyárban leginkább a külföldi, ukrán és mongol munkavállalók dolgoznak a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) közlése szerint.

Mint írják, a két korábbi műszak alatt a sztrájkolók létszámánál sokkal nagyobb arányú gyártósori leállások voltak, mert a munkabeszüntetést választók közül sok volt a termelésben kulcsszerepet betöltő szakember. Jellemző a VDSZ szerint a kialakult helyzetre, hogy az automatákkal működő munkaprogramokban nagyon sok a selejt, hiszen olyan hozzá nem értő emberek indították és kezelik a gépeket, végzik a prémium-minőségi ellenőrzést, akik nem gyakorlott operátorok, és nincs hozzá képesítésük.

A VDSZ szerint furcsa helyzet állt elő a gyárba történő belépéskor is. A kapuban a biztonsági őrök megkérdezik az embereket, és akik sztrájkolni akarnak, azokat jobbra, akik dolgozni, azokat balra állítják. A sztrájkolni kívánók gyakran fél órát voltak kénytelenek a hidegben állni, míg bejuthattak a számukra kijelölt éttermi helyiségbe, mert a biztonságiak azt az utasítást kapták, hogy a belépés csak egységesen történhet. A biztonságiak mellett ott állnak a kapunál a gyár felső vezetéséből mind a koreai, mind a magyar vezetők is.

A gyárban ukránok mellett mongolok is dolgoznak, utóbbiakat hangos szóval, „Mongol work” kiáltással ösztönzik a munka felvételére, nekik a vezetők nem engedik meg, hogy ne vegyék fel a munkát.

Folytatódik a presszió is a szakszervezet szerint, állításuk szerint továbbra is anyagi juttatások, például a bónusz megvonásával fenyegetik a dolgozókat. A legfrissebb pedig az, hogy a folyamatvezetők a pihenő helyiségben elterjesztették: ha valakinek határozott idejű szerződése van és sztrájkol, nem fogják a szerződését meghosszabbítani.

Székely Tamás VDSZ-elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyen pszichikai és lelki terrort sztrájkolókkal szemben magyarországi munkáltató még soha nem alkalmazott. Ez szembemegy a magyar és a nemzetközi jogszabályokkal, és különösen furcsa, hogy a kormány meghatározó stratégiai partnere alkalmazza.

Közben a retorziók ellenére folytatódnak a belépések a szakszervezetbe. Több mint száz új belépő van, és ezzel a szakszervezeti létszám elérte az 1300 főt a gyárban dolgozó 3100-ból.

Mint Székely Tamás a Mércének vasárnap elmondta, béremelést követelnek, emellett nem szeretnék, hogy igazságtalan bérstruktúra működjön, továbbá a régebb óta ott dolgozóknak szerettek volna elérni némi pénzbeli elismerést.

A szakszervezet hosszú ideje próbál megegyezni a céggel, azonban a munkáltató a tárgyalási folyamatot lezártnak tekintette március elején, nem volt érdemi javaslata, Székely ismét elmondta,

„mintha a falnak beszéltünk volna.”

A Hankooknál múlt héten sikeres, kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak, mely komoly zavart eredményezett – Székely Tamás vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta, álltak a gépek, ezidő alatt nagyjából hatezer gumi nem kerül legyártásra – a munkáltató válaszul még aznap átlagosan 13,6 százalékos béremelést hajtott végre, melyről a szakszervezettel nem egyeztettek.

A béremeléssel a munkások elégedetlenek, emellett nem is érzik megfelelően differenciáltnak – a nemrég érkezettek 20% körül, míg a régebbiek 10 körüli béremelést kaptak.

A sztrájkra készülők ezzel szemben fix, 18 százalékos alapbéremelést, 13. havi bónuszt, továbbá a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók számára 5 százalékos pótlék bevezetését szeretnék elérni.

Címlapkép: VDSZ Facebook