Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kevesebb orvos, kevesebb ágy: problémát okoz a szakemberhiány a veszprémi kórházban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ahogy arról múlt héten beszámoltunk, hat orvosból három felmondott a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház érsebészeti osztályán: van, aki egy budapesti intézménybe, van, aki egy miskolci kórházba ment, egyikőjük pedig teljesen otthagyta az állami szférát, már csak magánpraxist vállal. A 24.hu információi szerint a három távozó orvos közt van az osztály főorvosa is.

A kórház főigazgatója akkor nem cáfolta a hírt, azt viszont kijelentette, az érsebészeti részleg teljes kapacitással működik:

„A folyamatos ellátást az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően orvosi ügyelettel és érsebészeti készenléti szolgálattal biztosítjuk. Ennélfogva a progresszivitási szintnek megfelelő ellátásokat az elmúlt hónapokban is biztosítottuk, a speciális, emelt szintű ellátást igénylő esetek eddig is és ezután is a megfelelő centrumba kerülnek. A humánerőforrás kérdéseket mindezidáig megoldottuk.”

A kérdés csak az, hogyan?

A 24.hu most arról számol be, az orvos- és ápolóhiány miatt kórházi ágyakat kellett megszüntetni, illetve osztályok összevonására is sor kerülhet a veszprémi kórházban. A kariológián kb. 70 ágyból 22-t megszüntettek, és a kórház egyik legnagyobb részlegének számító belgyógyászat egyik osztályán is hasonló arányban kellett tavaly ágyakat felszámolni, mint a kardiológián, majd az idén év elején a belgyógyászat másik osztályán is megszüntettek 22 ágyat a 72-ből – tudta meg a lap.

A három ott maradó orvossal működő kardiológián ráadásul gyakran megesik, hogy kardiológusok helyett gasztroenterológusok ugranak be ügyeletet ellátni a részleghez tartozó, speciális felkészültséget igénylő úgynevezett coronaria-őrzőre (itt látják el a legsúlyosabb kardiológiai eseteket).

A 24.hu hiába kereste fel a kórház főigazgatóját, választ egyelőre sem tőle, sem az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól nem kapott.

De nem csak Veszprémben állt elő hirtelen orvoshiány, ami több kórházban időleges leállást is okoz: múlt héten írtuk meg, hogy a budapesti Péterfy Kórház és Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet márciustól május végéig nem tudja ellátni az akut érsebészeti ügyeletet szakemberhiány miatt.

Csak az utóbbi hónapokban megteltek a Nógrád megyei kórházak intenzív osztályai, ideiglenesen leállt a Honvédkórház koraszülött-központja, és arról se feledkezzünk meg, hogy a Honvédkórház sürgősségi osztályán jó ideje folyamatosan gondot jelent a szakember- és eszközhiány (korábban például arról értesültünk, hogy szemészek, kardiológusok, ortopéd orvosok ugranak be sürgősségi ügyeletbe).

Címlapkép: Pixabay.com