Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Be kell zárni a Honvédkórház koraszülött-központját az orvoshiány miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

December 15-én be kell zárni a Honvédkórház koraszülöttekkel foglalkozó központját, mivel az egyre súlyosbodó orvoshiány miatt nem lehet biztosítani a működést. A HVG Online értesülései szerint a nagy presztízsű koraszülött-ellátási központ legalábbis ideiglenes bezárása a kórházkomplexum korábbi intézményi kurtításait követheti.

A kórház vezetősége kedden délelőtt válságértekezleten határozott a Perinatális Intenzív Centrum (PIC) tevékenységének december 15-től elrendelt szüneteltetéséről.

A december 15-i leállás után Nádor Csaba, a PIC osztályvezetője az újság információi szerint közölte, egy jelentős béremeléssel szeretné elérni az osztály mielőbbi, januári újraindítását.

Elmondta, a mostani, leállásról szóló határozatra azután került sor, hogy az elmúlt hetekben már csak korlátozott számú új pácienst tudtak fogadni, mivel az osztályon gyakorlatilag mostanra csak 3-an maradtak.

A HVG a hír mellett megjegyzi tehát, hogy miközben fontos koraszülött-ellátó egység esik ki a budapesti közegészségügy rendszeréből, a Perinatális Központ besorolásban nem azonos a koraszülött intenzív központtal, előbbi ennél eggyel kisebb veszélyeztetettségi fokon lévő csecsemőkkel foglalkozik. Koraszülöttnek az ellátási szabályzat szerint a 33 hétnél fiatalabban, 1500 grammnál kisebb súllyal született gyermekek számítanak.

Az egyébként kifejezetten magas szakmai elismertségű Honvédkórházi PIC-ről egy év alatt összesen 7 szakorvos távozott, a munkakörnyezet, a megbecsülés hiánya és a nagyon alacsony fizetés miatt.

A mostani krízis egy másik, szeptemberit követett, amikor szinte a teljes sürgősségi osztály elhagyta a Honvédkórházat, mivel akkorra már a túlórákat sem sikerült az intézménynek fizetnie, de ugyanez történt a kórház radiológus-szakorvosainak esetében is.

Annak ellenére, hogy Nádor világos, és minél hamarabb végrehajtandó tervvel állt elő a koraszülött-osztály krízisének megoldása céljából, Kun Szabó István, a Honvédkórház Honvédelmi Minisztérium által kirendelt parancsnoka azonban ugyancsak HVGs információk szerint nem egyezett még bele a béremelésbe.