Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

8 kérdés a Honvédkórház sürgősségi osztályán jött hirtelen béremelés kapcsán

Ez a cikk több mint 5 éves.

Első látásra úgy tűnik, a tegnapi nappal lezárult a Honvédkórház sürgősségi osztályának kálváriája. A kórház béremelést ígért az osztályon dolgozóknak, sőt hirtelen vásárolt két lélegeztető gépet és 4 betegmonitort is. De vajon ez így megoldás? És ez a megoldás ilyen formában milyen problémákat takar el?

Nem lehetséges, hogy ez nem egy egyedi és véletlen eset, hanem a magyar egészségügy rendszerszintű problémáinak tünete, amit most tüneti kezeléssel akarnak megoldani? Elég sok kérdés felmerül az emberben olvasva a hirtelen jött megoldás híreit, össze is gyűjtöttem párat:

1. Ha volt eddig pénz műszerekre és béremelésre, akkor miért nem történt meg a béremelés és a vásárlás korábban?

2. Ha nem volt eddig pénz, akkor honnan lett most hirtelen? Ugye nem más osztályoktól vontak el, hogy a sajtóhírekbe bekerülő sürgősségi helyzetét rendezzék?

3. Ez a hirtelen jött béremelés és eszközbeszerzés nem annak a beismerése, hogy eddig is óriási problémák voltak a sürgősségin? Ha megtörtént a beismerés és a belátás, nem kéne a felelősséget is felvállalnia a vezetőknek?

4. Már csak azért is, mert több történetet hallhattunk az elmúlt években a Honvédkórház sürgősségije kapcsán, amelyben a lassú vagy rossz ellátás eredményeként emberek haltak meg? Ezekért a halálokért ki vállalja a felelősséget?

5. Miután kiderült, hogy az ország egyik legfontosabb sürgősségijén olyan állapotok alakultak ki, hogy szemészeknek kellett ellátni sürgősségi betegeket, rossz műszerek és túlterhelt, alulfizetett, hiányos személyzet látta el a munkát, nem kéne átvilágítani a többi sürgősségi osztályt is, van-e máshol ilyen probléma?

6. Nem kéne felállítani egy olyan állami szervet, ami a hatalmi érdekektől függetlenül tudja az egészségügy helyzetét figyelni? Figyelmeztetni akkor, amikor vészhelyzet van, ajánlásokat megfogalmazni a megoldásra?

7. Propaganda cikkek helyett, amelyek arról szólnak, hogy az egészségügyben minden a legtökéletesebb, nem kéne végre szembenézni azzal, hogy a magyar egészségügy alulfinanszírozott, hogy vannak olyan kórházak amelyek elavult eszközparkkal kénytelenek küzdeni a betegekért, hogy sok esetben túlterhelt és alulfinanszírozott dolgozóknak kell végezniük a gyógyítást?

8. Ha pedig szembenéztünk ezzel, nem kéne megoldást találni erre, ahelyett, hogy csendesen végignézzük, ahogy emberek halnak meg a rosszul működő osztályok, a túlterheltség, az alulfinanszírozottság, a kórházi fertőzések és az egyéb javítható rendszerhibák miatt?

Címlapkép: Pexels.com
Címlapkép: Pexels.com