Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az orvoslétszám a minimális felét sem érte el – távozó osztályvezető a Honvédkórház sürgősségijének állapotáról

Ez a cikk több mint 5 éves.

Újabb cáfolata látott napvilágot annak, hogy vaklárma lenne a Honvédkórházban uralkodó állapotok miatti aggodalom, amely most már több hónapja foglalkoztatja a közvéleményt: egy Burány Béla, a kórház SBC-jének (Sürgősségi Betegellátó Centrum) hamarosan távozó vezetője által írt levél jutott a HVG.hu birtokába, amely a részleg katasztrofális állapotait tárja fel.

A Mércén is írtunk a Honvédkórház kapcsán nyár vége óta érkező hírekről, miután Zacher Gábor, az intézmény sürgősségi osztályának korábbi vezetője a személyi és infrastrukturális feltételek elégtelenségére hivatkozva távozott posztjáról. A volt vezető állításait a kormányoldal végig következetesen próbálta bagatellizálni , és a kórház vezetése is azt közölte, elegendő orvos áll rendelkezésre a sürgősségin a biztonságos ellátáshoz.

Burány – aki Zachert követte az SBC élén, majd pedig hétfőn kiderült, hogy  Hetzman Lászlót, a légimentők korábbi szakmai vezetőjét választotta kórház vezetése – levelét beosztottjainak írta leköszönése alkalmából, és részletesen taglalja benne azokat a problémákat, amelyekkel meg kellett küzdenie az elmúlt hónapokban, és amelyek visszamenőleg alátámasztják Zacher Gábor állításait is:

„2018. szeptember 1-én egy működésképtelen SBC-t vettem át: az orvoslétszám a gyógyítási feladatok ellátásához minimálisan szükséges szint felét sem érte el, úgyhogy nem volt érvényes szeptemberi orvosi beosztás. A szakdolgozói oldal is messze elmaradt az elégséges szinttől, mennyiségben és minőségben egyaránt. Az elengedhetetlenül szükséges betegmegfigyelő monitorok, vérgáz-készülék, lélegeztető gépek, illetve egyéb alapvető eszközök (pl. EKG-k, vérnyomásmérők, hőmérők, kapnometria stb.) teljes vagy részleges hiánya, valamint tartós működési zavarai álltak fenn.”

– írta a HVG.hu szerint Burány, aki emellett megemlékezett arról is, hogy az osztályt (elvileg) támogatni hivatott irodai háttér fél éves adminisztratív lemaradásban volt, és hogy a legaggasztóbb jelenség számára a még meglévő munkatársak krónikus fáradtsága, cél-vesztettsége, kiégettsége, és az intézmény vezetésével szembeni bizalomvesztése volt.

Pozitívumként Burány megjegyezte, hogy új eszközöket tudtak beszerezni, a szakdolgozók és szakápolók béremelést harcoltak ki, felvettek 19 embert, így novemberben a korábbi 240-nel szemben már „csupán” 100 orvosi műszakot más osztályokról levezényelt kollégákkal teljesíteni.

A honvédkórházbeli humánerőforrás-válsághoz kapcsolódóan a Mércén is írtunk a honvédelmi alkalmazotti státuszról szóló törvényről, amelyet a december 12-i, a rabszolgatörvénnyel szembeni ellenzéki tiltakozás miatt botrányba fulladt parlamenti ülésen fogadtak el, amely miatt azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik nem szeretnék honvédelmi alkalmazottként a honvédségben uralkodó magatatartási szabályoknak alávetni magukat vagy rendszeresen honvédelmi továbbképzésben részesülni, hétfőig kellett erről nyilatkozniuk.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter az ezzel kapcsolatos aggodalmakat tegnap  felesleges pánikkeltésnek nevezte. Közölte: a Honvédkórház mintegy 3000 érintett dolgozója közül 54 közalkalmazott döntött úgy, hogy nem vállalja a honvédelmi alkalmazotti jogviszonyt.

Múlt héten a Népszava fejtette ki részletesen, miért nem volt valódi választási lehetősége a kórház dolgozóinak ebben a kérdésben.

(HVG.hu)

Címlapkép: Fotó: Lakatos Péter/MTI Fotó