Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormánymédia próbálja elbagatellizálni Zacher felmondását

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ahogy arról mi is írtunk, pénteken beadta felmondását Zacher Gábor, a Honvédkórház sürgősségi centrumának vezetője. Döntését megelőzően csütörtökön arról írt a Népszava, hogy komoly problémákkal küzd a kórház, az intézmény traumatológus és aneszteziológus szakorvosai felmondták túlmunka-szerződéseiket, miután a kórház menedzsmentje úgy döntött, megvonja az önkéntes túlmunkáért adható juttatásokat.

A sürgősségi osztályon pedig alapvetően nincs elég sürgősségi szakorvos, őket a Mércének nyilatkozó kórházi forrás szerint más osztályokról, például a szemészetről, kardiológiáról vagy ortopédiáról delegálják sürgősségi ügyeletbe, de az sem ritkaság, hogy rezidenseket állítanak olyan munkakörbe, amely nem is vág a szakirányú képzésükbe, nem szerepel az egyéni tantervükben.

Zacher Gábor felmondása kapcsán a hvg.hu-nak azt nyilatkozta,

„Hatalmas terhelés nehezedett a sürgősségi osztályra, leamortizálódott a felszerelés, olyan mennyiségű beteget kellett ellátni, amiért a személyügyi minimumfeltételek 60 százalékával egy centrum nem tud felelősséget vállalni”

Szerinte a jelenlegi helyzet az egészségügyi munkavégzést és a betegeket is veszélyezteti:

„Nem tudok elszámolni a lelkiismeretemmel, hogy ilyen állományprobléma, ilyen felszerelésügyi gondok mellett a betegellátást folytassam.”

Zacher tervei szerint két hónapos felmondási idejét kitöltve október végéig dolgozott volna a kórházban,

a Honvédelmi Minisztérium azonban mentesítette a felmondási idő letöltése alól, így Zacher hivatalosan ma már nem a kórház dolgozója.

A minisztérium azt közölte Zacher felmondásának hírére, hogy az orvos szerződése év végével lejár, hosszabbítani nem akartak. Zacher ezt megerősítette a hvg.hu-nak, természetesen tisztában volt vele, hogy mikor jár le az 5 évre kötött szerződése, a kórház vezetője pedig arról is tájékoztatta, hogy pályázatot írnak ki a posztra, amire ő is pályázhat – Zacher azonban nem akart.

Várható volt, hogy a minisztérium azonnali reakciója után a kormánymédia sem hagyja annyiban az ügyet: a Magyar Idők gyakorlatilag megpróbálja a Honvédkórház minden problémáját Zacher nyakába varrni.

„Úgy tudjuk, a főorvos határozott idejű vezetői szerződése ez év végén jár le. A beosztás betöltésére pályázat kiírását tervezik, ez juthatott Zacher Gábor fülébe, ezért a sajtó által teremtett felfokozott hangulatot kihasználva beadta a felmondását.”

– olvasható a Magyar Időkben, miközben Zachernek nem a „fülébe jutott”, hanem a kórházvezető közölte vele, hogy pályázatot írnak ki az egyébként is lejáró posztjára.

„Zacher elismert szakember, de hogy jó vezetője volt-e a Sürgősségi Betegellátó Centrumnak (SBC), abban megoszlanak a vélemények. Értesüléseink szerint vezetésének négy és fél éve alatt több mint 200 szakember távozott az SBC-ről, többek között miatta is.”

– fokozza az abszurditást a portál azt sejtetve, nem is lenne ekkora orvoshiány a kórházban, ha Zacher nem dolgozott volna ott.

Természetesen nem tudhatjuk, Zacher Gábor milyen vezetői kompetenciákkal bír, de az egészen biztos, hogy az orvoshiányt és a Honvédkórház sürgősségi osztályának egyéb problémáit nem lehet egyetlen emberre fogni, aki a cikk szerint „jó sajtókapcsolatait kihasználva – most sértettségétől vezérelve negatív színben tüntette fel eddigi munkahelyét és az ottani körülményeket.”

A Honvédkórház sürgősségi osztályán történtek csak tünetei a széteső rendszernek, és csak egyetlen példa a sok közül.

(Címlapkép: Solymári / Wikimedia Commons)