Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hétfőig kell dönteniük a Honvédkórház dolgozóinak, vállalják-e a honvédségi státuszt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hétfőig kell eldönteniük a Honvédkórház dolgozóinak, hogy vállalják-e a honvédségi státuszt, ellenkező esetben másik munkahely után kell nézniük (mivel honvédelmi alkalmazotti munkakört nem honvédelmi alkalmazott nem tölthet be) – írja a Népszava.

Korábban mi is írtunk arról, hogy a december 12-i, a rabszolgatörvénnyel szembeni ellenzéki tiltakozás miatt botrányba fulladt parlamenti ülésen fogadták el azt a törvényt is, amely január 1-jével több szektorban megszünteti a közalkalmazotti jogviszonyt.

A rendőrök, a tűzoltók és a büntetésvégrehajtási dolgozók január 1-től rendvédelmi igazgatási alkalmazottak lettek, a honvédségi fenntartású intézmények civil munkavállalóit pedig honvédelmi alkalmazotti jogviszonyba sorolta át a törvény. Az utóbbi, újonnan létrehozott jogviszony számos dolgozói csoport, például a honvédelmi tárca civil dolgozói mellett a Honvédkórház alkalmazottaira – orvosokra, ápolókra és adminisztratív dolgozókra – is vonatkozik.

A lap úgy tudja, bár az új feltételek a dolgozók többségének nem kedvezők, és –bár a hvg.hu szerint a múlt héten még szakdolgozók egy része a felmondását tervezte, valamint volt olyan osztály, ahol az orvosok egységesen felmondtak volna-, elmarad a szélesebb körű, egységes fellépés a változtatás ellen, mindössze négy-öt traumatológus, néhány sürgősségi szakember, valamint a héten újranyitott koraszülött centrum munkatársai tartanak még ki a távozás mellett. Az, hogy tényleg távoznak-e, hétfőn derülhet ki, amikor le kell adniuk az aláírt új munkaszerződéseket.

Azt ugyanakkor, hogy nem várható tömeges felmondási hullám, már a hvg.hu cikke is előre vetítette: mivel ugyanis az átminősítés elutasítása nem felmentést von maga után, hanem a törvényből következő jogviszonyvesztést, a civil státuszhoz ragaszkodó egészségügyi dolgozók nem kapnának végkielégítést az átminősítés elutasítása esetén, így a munkavállalóknak nem marad sok választása.

Az új jogviszony keretei között a honvédelmi alkalmazotti jogviszonyban állókat ügyeletre rendelhetik „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel kapcsolatos feladat, egészségügyi, technikai biztosítás, nemzetközi szerződésből eredő kötelezettség, a Honvédség különleges jogrendi működéséhez kapcsolódó feladatainak teljesítése esetén”, ráadásul legalább évente egyszer honvédelmi továbbképzésben is részt kell venniük.

Bár az új státusz – legalábbis a honvédelmi alkalmazottak esetében – jár anyagi előnyökkel: a honvédelmi egészségügyben dolgozók 2019-ben például havi bruttó 39 200 forintos bérkiegészítést kapnak, ami az ígéretek szerint 2022-re 63 ezer forintra növekszik. Másrészről ugyanakkor a jogviszony a katonákénál enyhébb magatartási szabályokat ír elő az egészségügyi dolgozók számára, de mégis korlátozza például gyülekezési és véleménynyilvánítási szabadságukat.

A múlt héten  Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) főtitkára a Mércének azt is elmondta, valószínűleg nem a Honvédkórház dolgozói jártak a legrosszabbul az új jogszabályokkal:a rendőrségnél dolgozó civilek például nem kaptak a honvédelmi alkalmazottakéhoz hasonló béremelést sem, a magatartási szabályok viszont mostantól például azokra a rendvédelmi szerveket segítő dolgozókra is vonatkoznak, akik nem a rendőrség hivatásos állományában dolgoznak. Hasonlóképpen: mostantól például a rendőrségnél dolgozó civil szakemberek is  beleegyezésük nélkül átirányíthatók, átrendelhetők lesznek más munkahelyre.

(Népszava, HVG, Mérce)