Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A veszprémi kórház érsebészeti osztálya is bajba kerülhet az orvoshiány miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hat orvosból három felmondott a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház érsebészeti osztályán – tudta meg a 24.hu. Van, aki egy budapesti intézménybe, van, aki egy miskolci kórházba ment, egyikőjük pedig teljesen otthagyta az állami szférát, már csak magánpraxist vállal. A lap információi szerint a három távozó orvos közt van az osztály főorvosa is.

A 24.hu úgy tudja, a hirtelen fellépő orvoshiányból volt is már probléma: a specialista érsebész hiánya miatt előfordult, hogy komoly beavatkozást igénylő beteget nem tudtak fogadni, így másik kórházba küldték. Az ügyelet egyelőre működik az osztályon, de csak a sebészetről besegítő kollégák közreműködésével.

A kórház főigazgatója a lap kérdésére nem cáfolta a hírt, azt viszont kijelentette, az érsebészeti részleg teljes kapacitással működik:

„A folyamatos ellátást az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően orvosi ügyelettel és érsebészeti készenléti szolgálattal biztosítjuk. Ennélfogva a progresszivitási szintnek megfelelő ellátásokat az elmúlt hónapokban is biztosítottuk, a speciális, emelt szintű ellátást igénylő esetek eddig is és ezután is a megfelelő centrumba kerülnek. A humánerőforrás kérdéseket mindezidáig megoldottuk.”

De nem csak Veszprémben állt elő hirtelen orvoshiány, ami több kórházban időleges leállást is okoz: épp tegnap írtunk róla, hogy a budapesti Péterfy Kórház és Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet márciustól május végéig nem tudja ellátni az akut érsebészeti ügyeletet szakemberhiány miatt.

Mindezt Dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő azzal kommentálta, hogy a Magyar Hírlap azt állítja, ötezerrel több orvos dolgozik Magyarországon, mint 2010-ben, Kásler Miklós emberminiszter szerint pedig van elég ápoló. Ő viszont úgy tapasztalta, hogy 2010 előtt nem kellett konkrét osztályoknak leállnia, és arra sem emlékszik, hogy emberhiány miatt ne tudták volna a feladatukat ellátni a kórházak,

„és arra sem, hogy van olyan pillanat a Főváros és Pest megye betegellátásában, amikor a 11 Stroke lízis centrumból mindössze egy ügyel, mint ahogy ez vasárnap volt.”

De folytathatjuk a sort a Nógrád megyei kórházak intenzív osztályainak megtelésével, a Honvédkórház sürgősségi osztályán jó ideje folyamatosan gondot okozó orvos- és eszközhiánnyal, vagy a szintén a Honvédkórházban tavaly decemberben leálló koraszülött-központjával.