Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tinik voltak a kampányindító MSZP-kongresszus sztárjai

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szombaton tartotta kongresszusát a Magyar Szocialista Párt, amely egyben a párt európai parlamenti kampányának nyitányát is jelentette. Az esemény két leginkább hangsúlyos pontja minden kétséget kizáróan egyrészt a vendégként érkező Frans Timmermas, az Európai Bizottság alelnökének, az Európai Szocialisták Pártja csúcsjelöltjének felszólalása és az MSZP európai parlamenti választási listájának kihirdetése volt, de a legfiatalabb ellenzékiek is feltűntek a Villányi úti épületben.

Az MSZP választmánya a tegnapi napon állította össze EP-listáját, ennek a „szentesítésére” és közhírré tételére került sor mai kongresszuson. A választásra minden bizonnyal a Párbeszéd jelöltjeivel kiegészülő listáról, illetve a közvélemény-kutatások alapján saccolt bejutási esélyekről mi is írtunk pénteken.

Az MSZP listáját a mai szavazás után tehát hivatalosan is Tóth Bertalan vezeti, aki ugyanakkor azt is bejelentette, nem veszi fel mandátumát, marad a párt frakcióvezetője a magyar országgyűlésben. Az első tíz sorrendje pedig így néz ki:

1. Dr. Tóth Bertalan
2. Dr. Ujhelyi István
3. Dr. Szanyi Tibor
4. Tüttő Kata
5. Kálló Dániel
6. Harangozó Gábor
7. Dr. Gurmai Zita
8. Mester Barnabás
9. Dr. Andor László
10. Kovács László

A teljes, hivatalos lista itt érhető el.

A lista megszavazását megelőzően felszólalt a kongresszus előtt a Fidesz-kommunikáció által újabban nemes egyszerűséggel Soros-jelöltként aposztrofált Timmermans, aki sztárvendégnek járó belépőt kapott: látványos fényeffektek tarkították Tóth Bertalannal közös bevonulását a terembe. Az EB-alelnök aztán arról beszélt, hogy a szocialistáknak a fiatalok felé kell fordulniuk, támogatniuk őket (Nagy Blanka diáktüntetőt név szerint is említve), és olyan körülményeket teremteni számukra, hogy megállítsák tömeges elvándorlásukat.

Aztán – mintegy muníciót adva gyakorlatilag a kormányoldalnak – a Fidesz negatív kampányának középpontjába terelt „baloldali antiszemitizmus” témájára rímelve arról is szólt, hogy az Európai Bizottság elnökeként sohasem kötne megállapodást a szélsőjobboldallal, Orbán Viktorral azonban szívesen leülne személyesen vitatkozni.

Tóth Bertalan MSZP-elnök felszólalásában a hazaszeretetről beszélt, majd úgy fogalmazott, a kormánynak „papírja van arról”, hogy mindenki közös érdekével szemben politizál, szerinte erre jó példa Bálint gazda megbélyegzésről, nyíltan antiszemita propagandával szít hangulatot, példának tekinti a Horthy-rendszert.

„Posztkommunistázik, miközben állampártot, posztfasiszta rendszert épít”

–mondta Tóth, aki az MSZP EP-kampányának szlogenjét idézve végezetül három szóban foglalta össze a párt értékrendjét: „Haza. Szeretet. Európa.”

A legutóbbi Hír TV-s interjúja óta az antiszemita-vita kereszttüzébe kerülő Karácsony Gergely is beszédet mondott, amely az EP-tematika mellett saját főpolgármester-jelölti kampányába is illeszkedett. Az ellenzéki egységről beszélt, amely Budapesten szerinte azért szükséges, hogy „a Fidesz helytartóját leváltsuk”. Hozzátette, az önkormányzati választáson azt kell elérni, hogy egyre több lyuk keletkezzen a NER-en, „egyre több lyuk legyen a zoknin és végül a zokni is eltűnik” – utalva Hadházy Ákos ruhaneműjének kipécézésére a független képviselő MTVA-ban éjszakázására.

Az EP-választás tétjét úgy határozta meg Karácsony, hogy egyrészt „nem szabad elveszíteni a hitet, hogy a magyarok lehetnek Európa büszke polgárai”. Ezen túlmenően pedig meg kell állítani Orbán Viktort, különben a

hozzá hasonló „senkiházik” tönkreteszik az EU-t.

A beszédek teljes terjedelmükben itt nézhetők és hallgathatók végig:

A korábbi évekhez képest újdonság volt, hogy a kongresszuson jelenlévők átlagéletkorát tinédzserekkel szorították lejjebb a szocialisták –némileg a számukra jelenleg nagyjából fehér foltként létező fiatal választókra is gondolva, valamint Timmermans gondolatival összhangban –, ott volt ugyanis a Független Diákparlament volt szóvivője, az EP-listán való szereplésre rábólintó tizenkilenc éves  Kálló Dániel, valamint a vele egyidős, kormányellenes felszólalásaival feltűnő kiskunfélegyházi diák, Nagy Blanka is, akikkel közös fotót fotót is készített Timmermans:

Kettejüket egyébként ellenzékiségük mellett az is közös nevezőre hozza, hogy egyaránt az Echo TV műsorvezetőinek célkeresztjébe kerültek.

Mint emlékezetes, Kállót Velkovics Vilmos próbálta szétszedni élő adásban a tavalyi diáktüntetések után, Nagy Blankának pedig Bayer Zsolt szólt be nemrég válogatott sértésekkel.

Nagy Blanka a hvg.hu-nak elmondta, nem kíván az EP-kampányban semmilyen módon részt venni, most már az érettségire és a felvételire koncentrál – azt a politikai szerepvállalással nem akarja kockáztatni -, és augusztusig kivonja magát a közszereplésből.

Néhány percet beszélgetett Nagy Blanka Frans Timmermansszal is, majd a találkozó után szintén a hvg.hu-nak azt mondta, nem arról beszéltek, hogy őt milyen támadások érték, a fiatalok jövője volt a téma.