Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kétséges, hogy Jávor bejut az EP-be az MSZP-P listáján

Ez a cikk több mint 5 éves.

Valószínűleg elfogadják a Magyar Szocialista Párt szombati kongresszusán a párt uniós programját, valamint az EP-választásra állítandó listáját – értesült a Népszava.

A program már kész, azonban a párt felkészül arra, hogy más pártok esetleg az MSZP-Párbeszéddel közös listával vágnának neki a választásnak, így habár a két párt jelöltjeinek egymáshoz képest megállapítják a sorrendjét, egy úgynevezett nyílt listát állítanak össze, magyarán hagynak nyílt helyeket, melyeket az esetleges szövetségesek jelöltjeivel tölthetnek fel.

Az MSZP belügyeiről általában viszonylag pontos ismeretekkel rendelkező lap információi szerint jelen állás szerint a lista első három helyét az MSZP-s Ujhelyi István, valamint Szanyi Tibor foglalják el, őket követi harmadikként a párbeszédes Jávor Benedek.

Azonban amennyiben a Demokratikus Koalíció is csatlakozna a listához, úgy a párt alelnöke, Molnár Csaba kapná a második helyet, így a negyedik helyre szoruló Jávornak viszonylag kevés esélye lenne bejutni az Európai Parlamentbe.

A legutóbbi országgyűlési választásokon az MSZP-P tizenkét százalékot, a DK pedig valamivel több, mint öt százalékot kapott, a legutóbbi EP-választáson, 2014-ben pedig mindkét párt tíz százalék körüli eredményt ért el, ez két képviselőt ér – az Együtt-PM eredménye pedig egy képviselői helyre volt elég akkor.

A kozvelemenykutatok.hu-n havonta, kutatóintézetekre lebontva publikált pártpreferencia-vizsgálatok eredményei alapján az MSZP-P januárban az aktív választók körében 12-14 százalékra számíthatna – habár a Publicus 16-ra mérte őket, a Nézőpont pedig 10-re – a DK pedig 6-9 százalékot kapna – esetükben a 6-ot a Publicus mérte.

Ezen információk ismeretében kijelenthető, hogy akár együtt indul az MSZP-P és a DK, akár külön, Jávornak, a lista elejéhez legközelebb eső párbeszédes jelöltnek a statisztikai esélye megvan, hogy bejusson az Európai Parlamentbe,

hisz előbbi esetben tizennégy-tizenöt százalék körüli eredményt kellene elérnie a pártszövetségnek, utóbbiban csaknem húszat.

A közvéleménykutatások alapján tehát határeset, hogy a Párbeszéd jelöltje is képviselői helyhez jusson, tekintve, hogy 14% fölött már lehet esélye a szövetségnek három helyre, amennyiben pedig összeállnak a DK-val, elképzelhető hogy négy helyet szereznek.

Azonban mint korábban is láthattuk, pártok összeállása nem jelenti azt, hogy összeadódik azok száma is, akik rájuk szavaznak.

A Népszava információi szerint egyébként összefogás-mantra ide, egységfront oda, a DK egyre bátrabban kacérkodik a külön indulás gondolatával, mióta kiderül, hogy az LMP és a Jobbik nem állítanak közös listát. Így nem fognak jobb eredményt elérni, mint a külön induló „baloldali” pártok – ezáltal amennyiben szereznek önálló EP-képviselői helyet, jobb alkupozíciói lehetnek az önkormányzati jelöltségek feletti osztozkodásban.

via Népszava