Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyarországi irodákkal segíti a legnagyobb német fémipari szakszervezeti szövetség a magyar szakszervezeteket

Ez a cikk több mint 5 éves.

Interjút adott magyarországi irodája megnyitása alkalmából a HVG Online-nak és az Indexnek is Wolfgang Lemb, az IG Metall német fémipari szakszervezeti szövetség nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökségi tagja. Lemb itt bejelentette,

közös irodákat nyitnak a magyar VASAS szakszervezeti szövetséggel Kecskeméten és Győrben is, így segítve a két szövetség akciói közötti jövőbeni koordinációt.

Lemb hozzátette, a decemberi, magyar „rabszolgatörvényt” elítélő nyilatkozatuk után a kapcsolatkeresés és informálódás igénye is megnőtt a német szakszervezeti tagság részéről a magyarok felé, sokan, sokakkal keresik a kapcsolatot, igényét érzik annak, hogy a német ipari munkások is nagyobb mértékben vállaljanak szolidaritást kelet-európai társaikkal.

A Indexnek egészen pontosan úgy fogalmazta meg az egyébként komoly befektetéssel létrejött központok fő célját:

„A mi feladatunk, hogy együttműködjünk más országokban lévő partnereinkkel annak érdekében, hogy az alkalmazottakat ne játszhassák ki egymás ellen.”

Wolfgang Lemb ugyanakkor ismét elítélte a magyar kormány által elfogadtatott és bevezetett rabszolgatörvényt is, felhívva arra a figyelmet, hogy Németországban különösen a 36 hónapos túlóra-elszámolási időkeret számítana elfogadhatatlannak.

Közölte ugyanakkor, hogy jelenlétük Magyarországon azért is kiemelkedően fontos, mert a német nagyvállalatok egyfajta „tesztlaboratóriumnak” használják Magyarországot. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy Lemb szerint például

„itt előfordul, hogy a munkavállalók béréből vonnak le, vagy szabadságra küldik őket, ha olyan termelési leállás van, amiről nem is tehetnek. Egyes cégek pedig olyan munkaidő- beosztásokat próbálnak ki magyarországi telephelyeiken, amelyekre Németországban nem lenne mód az üzemi tanács vagy az IG Metall jóváhagyása nélkül. A kecskeméti Mercedes-Benzben például 12 órás műszakot teszteltek. Magyarországi sajátosság az is, hogy a duális szakképzést a vállalatok kizárólag a helyi hatóságokkal egyeztetve vezetik be. A munkavállalói oldal beleszólása jogilag nem biztosított. Pedig Németországban a duális képzés azért működik jól, mert abba a szakszervezeteket is bevonják.”

Az IG Metall vezetője azt is meglebegtette, éppen az olyan ügyek, mint a Magyarországon Palkovics László bábáskodása mellett felépített duális képzés az, amelyben korrekciókat szeretnének a VASAS-sal együttműködve. A szakmunkástanulók betanításában, képzésében és védelmében ugyanis a német szakszervezeteknek évszázados hagyománya van, és

mint Wolfgang Lemb kiemelte, most az a céljuk hogy német és magyar fém- és autóipari munkás közel egyenlő feltételek mellett dolgozhasson a jövőben az EU-ban, ne az olcsó, és jogok nélküli munkával próbálják azután a német dolgozókat zsarolni.

Kiemelte továbbá: a szakszervezeti mozgalom megerősítését el lehet érni hazánkban is, például az üzemi tanács intézményének komolyabban vételével minden munkahelyen. Kiemelte, nem ők ugyan nem adnak majd formálisan tanácsokat magyar szakszervezeti vezetőknek, de tapasztalataikkal igyekszenek majd segíteni a magyar felet követeléseik elérésében.

Az IG Metall 2018 folyamán sikeresen szervezett országos tiltakozást is a mostanában a német Bundestagban tárgyalt 28 órás munkahét mellett, 2018 végétől pedig először a rabszolgatörvény elleni fellépéshez biztosították szolidaritásukat, majd a győri Audi gyár egyhetes sztrájkját is nagy erőkkel támogatták.

 

Kiemelt kép: HUNSOR, Facebook