Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Parragh László szerint el kell fogadni, hogy nálunk alacsonyabbak a bérek, mint Németországban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tegnap már írtunk arról, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László károsnak tárja az Audi győri üzemében múlt csütörtök óta tartó sztrájkot, mert szerinte „rombolja” a Magyarországról alkotott kedvező befektetői képet.

Parragh kedd este az Echo TV-ben továbbvitte ezt az érvelést, és aláhúzta: nem tartja szerencsésnek az Audi-dolgozók sztrájkjának időzítését. Az iparkamara elnöke úgy fogalmazott: értelmetlen a németországi bérekhez hasonlítani a magyar béreket, hiszen a német cégek épp azért hozzák ide a termelést, mert itt nem német béreket kell fizetniük.

„Annak az oka, hogy a termelés részben Magyarországon van, lényegében abból indul, hogy a magyar bérek alacsonyabbak. Ezt el kell fogadni. Ez lehet, hogy nem tetszik, de még mindig jobb, mintha nem lenne itt ilyen típusú termelés” – mondta Parragh László.

Azt is hozzátette, szerinte a helyi vállalkozásoknak és itt élőknek sem jó a sztrájk, az összehasonlítást az itteni és nyugati bérek között pedig a vásárlóerő és nem a bérek nominális értéke alapján kell elvégezni.

Parragh ezzel érdemben újra elismerte, amit itt a Mércén például már évek óta hangsúlyozunk: az Orbán-kormány gazdasági modellje azon alapszik, hogy alacsony bérekkel, jogaiktól megfosztott, kiszolgáltatott dolgozókkal, illetve alacsony adókkal és állami támogatással vonzza ide a külföldi befektetőket. Ez gyakorlatban állandósítja az ország „összeszerelő-műhely” jellegét.

Ez persze rövid távon azt jelenti, amit Parragh is mond, hogy ide lehet csábítani a nemzetközi tőkét, közép- és hosszú távon azonban az ország alulfejlettségét konzerválja: sem a dolgozók rendes megélhetését nem garantálja, ráadásul kiiktatja azokat a források, amelyekből az oktatás, egészségügy és kutatás-fejlesztés – vagyis a magyar gazdaság valódi fejlesztése – finanszírozható lenne.

Az iparkamara elnökének nyilatkozata arra is rámutat, milyen ellentmondások húzódnak a jelenlegi gazdasági kormányzat kijelentései között. A pár héttel ezelőtt tartott kormányinfón Orbán Viktor a rabszolgatörvény kapcsán arról beszélt, hogy a magyar munkavállalóknak kell kiállniuk és üzemi szinten érvényesíteniük az érdekeiket. A kormányfő azt is javasolta a munkavállalóknak,

hogy harcoljanak, ha nem fizetik ki hónap végén a bérüket.

Az Audi dolgozói most épp ezt teszik: üzemi szinten harcolnak a béreikért. Ilyenkor azonban megkapják a vádat, hogy elüldözik a külföldi befektetőket. Jól látszik tehát, hogy a jelenlegi gazdasági modellben a munkaadók és a munkavállalók érdekei szöges ellentétei egymásnak, a kormányzat pedig minden intézkedésével az előbbieknek kedvez, a dolgozókat pedig érdemben egyedül hagyja küzdelmeikkel.

Az Audi győri telepén múlt csütörtök óta tart a sztrájk, amely még a cég ingolstadti üzemében is leállásokat okozott. Az Audi Hungária Független Szakszervezet tegnap esti közleménye szerint sikerült további elmozdulásra rávenni a munkáltató képviselőit, de megegyezés továbbra sem született. Ma ülésezik a dolgozók sztrájkbizottsága is, így feltehetően délután derül majd ki, milyen lépéseket terveznek a dolgozók a következő napokban – a sztrájk ugyanis eredetileg csütörtök hajnalig lett meghirdetve.

Címlapkép: MTI / Koszticsák Szilárd