Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Legalább három napig biztosan áll az Audi ingolstadti gyára a magyarok sztrájkja miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Azonnali.hu közölte ma a bajor Donaukurier napilap információit, melyek szerint az Audi németországi, ingolstadti gyára még legalább kétnapi leállásra kell, hogy számítson a győri motor- és járműüzem sztrájkja miatt.

Az információk, melyeket a portálnak az Audi ingolstadti kommunikációs vezetője megerősítette, ami azt jelenti, hogy kedden és szerdán még bizonyosan nem indul meg a munka a bajorországi üzemben.

Az Audi központi kommunikációja ezzel egy időben nem kívánta a folyamatban lévő tárgyalásokat a magyar portálnak kommentálni, jelezte azonban „megnyugtató rendezésre törekednek” a magyar leányvállalat dolgozóinak szakszervezetével.

A győri Audi munkásai főleg dízel, elektromos és benzinmotorokat gyártanak a Volkswagen konszern összes márkája számára. Míg a Baden-Württemberg tartományban található Neckarsulm helyi gyárában még nem fogytak ki a sztrájk előtt Győrből behozott motorokból, addig az R8-as luxus-sportkocsikat gyártó heilbronni manufaktúra, a Böllinger Höfe ugyancsak szerdáig leállásra kényszerült.

Az már hamarabb is kiderült, hogy az immár több mint 100 órás győri sztrájk, amelyet az Audi Hungária Független szakszervezet 18 százalékos, de legalább 75 ezer forintos alapbéremelésért hirdetetett meg, már sokkal több anyagi kiesést okozott a multicégnek, mint amennyi a munkások bérkövetelése volt.

Most azonban Németország legnagyobb, és legnagyobb hatalommal rendelkező fémipari szakszervezeti szövetsége az IG Metall is szolidaritási nyilatkozatot adott ki a győriek számára, ebben leszögezik,

szerintük a magyar munkások 1,100 eurós bére még mindig nagyon kevés, ennél sokkal többet kellene a német anyacégnek megajánlania a tisztességes rendezéshez. Timo Günther, az IG Metall bajorországi szóvivője azt is közölte a szolidaritási levél kapcsán, a német munkások „nem hagyják, hogy kijátsszák” őket a magyarok ellen.

Az Audi győri üzemében jelenleg is tartanak a sztrájktárgyalások, és a szakszervezeti vezetők korábbi információi alapján akár a német anyacég tisztségviselői is Magyarországra érkezhetnek a közeljövőben tárgyalás céljából.

Amint a tárgyalásokról több információnk is van, jelentkezünk ezekkel a Mércén.

Címlapkép: Audi Hungária Független Szakszervezet / Facebook