Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb két szakszervezet támogatja az országos sztrájkot, az Audi már meg is egyezett a feltételeiről

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ma közölte, szövetségi vezetőségi ülésén arról döntött, hogy továbbra is részt vesz az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság (OSZD) munkájában, emellett pedig

kész részt venni egy országos sztrájkbizottság megalakításában és működésében, illetve támogatja az OSZD által január 18-19-ére meghirdetett „Álljon le az ország!” nevet viselő országos tiltakozó akciót.

Az EVDSZ mellett az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés is úgy döntött, részt vesz az országos demonstrációt előkészítő sztrájkbizottságban.

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a szakszervezetek a közös cél érdekében, egymást segítve lépjenek fel”

– mondta az Euronews-nak Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Az érdekképviseletek az év elején négypontos követeléssel fordultak a kormányhoz, amire Varga Mihály pénzügyminiszter hétfőn elutasító választ adott, szerinte

„a munkaadói és a szakszervezeti oldalnak kell egyezségre jutnia az ellenzékhez köthető szakszervezetek javaslatairól, ehhezkormány már 2011-ben létrehozta azokat az érdekegyeztető fórumokat, amelyeken lehetőség nyílik a szociális párbeszédre”.

Viszont ha összejön az országos sztrájkbizottság – melynek előkészítéséhez egyre több szakszervezet csatlakozik –, a kormánynak delegációt kell kijelölnie az egyeztetésekre.

A szakszervezetek követelései:

  • Módosítsák a Munka törvénykönyvét, hogy az a mostaninál sokkal jobban vegye figyelembe a munkavállalók érdekeit, a rabszolgatörvényként elhíresült túlóra szabályozást pedig vonja vissza a kormány!
  • Emeljék a minimálbért legalább két számjegyű mértékben, állítsák vissza a cafetériát, rendezzék a közszféra béreit!
  • Követeljük a sztrájkjog újraszabályozását, érdemi párbeszédet, előzetes egyeztetést a dolgozókat érintő törvények módosításánál!
  • Követeljük egy rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozásának követelményeit, a korengedményes nyugdíjak korszerűbb formában történő visszahozásától a megváltozott munkaképességű dolgozók tisztességes támogatásáig.

Ahogy arról beszámoltunk, hétfőn az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) is sztárjkbizottságot alakított, miután nem jutott dűlőre a munkáltatói és a dolgozói oldal a több hónapja zajló bértárgyalások során. A szakszervezet ma tette közzé Facebook-oldalán,

hogy sikerült egyeztetnie és megállapodnia a munkáltatóval az esetleges sztrájkról, így most már egységes álláspont alakult ki az AHFSZ és a munkáltató közt.

Az Audi dolgozói még csak egy lehetséges sztrájk feltételeit fixálták, a közszolgálati dolgozók viszont már biztosan sztrájkba lépnek, holnap pedig az is kiderül, pontosan mikor.

Címlapkép: Facebook / A Magyar Anyák