Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sztrájkbizottságot alakított győri Audi dolgozóinak szakszervezete

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nem jutott dűlőre a munkáltatói és a dolgozói oldal a győri Audi Hungáriánál már több hónapja zajló bértárgyalások során, így sztrájkbizottságot alakít a szakszervezet – erről az érdekvédők saját honlapjukon adtak hírt.

Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) közleménye szerint a dolgozók érdekeit képviselő döntéshozó szerv, a bizalmi testület a bértárgyalást eredménytelennek nyilvánította, miután a munkáltató utolsó hivatalos béremelési ajánlatát egyhangú szavazással elutasította.

Csalogány György, az AHFSZ elnökhelyettese a Mércének elmondta, hogy a munkáltató – mint ahogyan a tárgyalás korábbi szakaszában sem – nem engedélyezte, hogy az ajánlat részleteit nyilvánosságra hozzák, annyit azonban elárult:

a kért 18 százalékos, de legalább 75 ezer forintos béremeléstől még mindig jócskán elmaradt a cégvezetés által megjelölt összeg.

A sztrájkbizottság felállítása azt jelenti, hogy a továbbiakban ez lesz a munkavállalókat a bértárgyalásokon képviselő testület, amire a hétfői bizalmi értekezlet fel is hatalmazta az új bizottságot. A szakszervezet képviselői hangsúlyozzák, hogy továbbra is bíznak a tárgyalásos úton történő megegyezésben, a sztrájkbizottság pedig jelezte tárgyalási szándékát a munkáltató felé is. Mint írják, az első tárgyalási forduló ebben az új felállásban a holnap délelőtti órákban lesz megtartva, az AHFSZ az utolsó érvényes bérkövetelési ajánlatával indítja el az új helyzetben a tárgyalásokat.

A sztrájkbizottság megalakítása azt követően történt meg, hogy – mint arról mi is beszámoltunk – a múlt héten az AHFSZ elnöksége rendkívüli értekezletet hívott össze, miután nem érkezett hivatalos válasz a munkáltatótól a még december 17-én a bérmegállapodásra tett ajánlatukra. Ezt követően pénteken délután Németh Sándor, az Audi Hungária Független Szakszervezet elnöke és a munkavállalói oldal bértárgyaló delegációja tájékoztatta Achim Heinflinget Audi Hungária Zrt. igazgatóságának elnökét a bértárgyalások során kialakult helyzetről.

A győri Audi egyébként országos szinten rendkívül erősnek mondható érdekvédelemmel áll szemben: az AHFSZ-nek a 13.000 dolgozóból 8.600-an tagjai, ami kiemelkedően magas, kétharmados szervezettséget jelent. A szakszervezet egy alkalommal, 2017 januárjában már szervezett egy sikeres sztrájkot, akkor jelentős béremelést harcolt ki a sztrájkban részt vevő mintegy 1500 dolgozó.