Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.
Önkormányzati választás 2019.
Főopolgármester-választás eredménye 100%-os feldolgozottságnál
50,86%
KARÁCSONY GERGELY
44,1%
TARLÓS ISTVÁN
4,46%
PUZSÉR RÓBERT
Budapesti polgármesterek
kormánypárti
9
ellenzéki
14
Feldolgozottság: 100%
Megyei jogú városok polgármesterei
kormánypárti
13
ellenzéki
10
Feldolgozottság: 100%
Kattints ide a részletekért!

Sztrájkba léphetnek a győri Audi dolgozói

Akár sztrájkba is léphet a győri Audi dolgozóit tömörítő helyi szakszervezet, miután három hét után sem kaptak választ bérmegállapodási ajánlatukra munkáltatójuktól, az Audi Hungáriától.

Az Audi Hungária Független Szakszervezet dolgozói a túlóratörvény elleni december 8-i tiltakozáson; kép: AHFSZ facebook-oldal

Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) még december 17-én tett ajánlatot bérmegállapodásra, ekkor az ünnepekre való tekintettel eltekintettek a 8 napos válaszadási kötelezettségtől. Miután azonban a megbeszélt január 7-i időpontra, sőt, a mai napig sem érkezett hivatalos válasz a munkáltatótól, az elnökség rendkívüli értekezletet hívott össze.

Amennyiben a hétfőn ülésező döntéshozó testület megfogadja az elnökség mai ülésen megfogalmazott javaslatát, a szakszervezet érvénytelennek fogja nyilvánítani a bértárgyalásokat és megkezdik a sztrájkra való felkészülést.

Csalogány György elnökhelyettes és Szimacsek Tibor elnökségi tag a Mércének elmondták, az AHFSZ többek közt legalább 18 százalékos, de legalább 75 ezer forintos béremelést szeretne kiharcolni, a munkáltató eddig három alkalommal tett ajánlatot, de egyik sem közelített a dolgozók akaratához. További eltérés az álláspontok közt, hogy míg az érdekvédelem nem szeretne 1 évnél hosszabb távon elköteleződni egy bérmegállapodás mellett, a munkáltató hosszabb időre szeretné megkötni a dogozók kezét.

(Egy alkalommal a munkáltató nem engedélyezte az elnökségnek, hogy a bizalmi testület  –a szakszervezet döntéshozó szerve – nyilvánossága elé tárják a bérmegállapodás részleteit, így az érdekvédelemnek lehetősége sem volt döntést hozni.)

A győri Audi erős érdekvédelemmel áll szemben: az AHFSZ-nek a 13.000 dolgozóból 8.600-an tagjai, ami kiemelkedően magas, kétharmados szervezettséget jelent.

A szakszervezet egy alkalommal, 2017 januárjában már szervezett egy sikeres sztrájkot, akkor jelentős béremelést harcolt ki a sztrájkban részt vevő mintegy 1500 dolgozó.

Amint arról éppen az Audi kapcsán a G7 nyomán írtunk, a magyar autóipari dolgozókat jelentősen alulfizetik mind termelékenységükhöz, mind német kollégáikhoz képest. Míg az Audi Hungária dolgozóinak termelékenysége csak 35-45 százalékkal marad el a németekétől, béreik átlagosan 78 százalékkal.

Címlapkép: AHFSZ facebook-oldal
Olvass tovább!